Etusivu Lifestyle Ihana Papu
Ihana Papu

Ihana Papu

by Peggy

Elokuun lopulla saimme perheeseemme kauan kaivatun uuden asukkaan, Papun. Meidän ihana Papu on pienen pieni ja hyvin seurallinen naku kiinanharjakoira. Ikää pojalla on nyt yhdeksän viikkoa ja kokoa vain 1, 5 kilon verran. Koostaan huolimatta, tämä rakkauspakkaus on hurmannut jo koko perheen iloisella hännän heilutuksella, vekkulimaisella luonteellaan ja älykkyydellään.

Uuden koiran hankinta on ollut mielessämme useasti, mutta suru on pitänyt haaveet kaukana. Kun 15 kk sitten jouduimme sanomaan haikein mielin hyvästit äkillisesti sairastuneelle kuusivuotiaalle Onnille ja sitä ennen viiden kuukauden ikäiselle hyvin sairaalle mopsipennulle, uuden koiran hankinta tuntui mahdottomalta.

Keväällä kuitenkin sydämessä ollut pieni koiran kokoinen kaipuu alkoi muistuttamaan olemassaolostaan ja uskalsimme sanoa sen ääneen. Lapset kaipasivat ystävää, jota voi halata, jonka kanssa voi leikkiä ja kertoa salaisuuksia. Tikru kaipasi lenkkeilykaveria ja minä keittiööni hellavahtia.

Olimme valmiina uuteen perheenjäseneemme ja näin alkoi lemmikin etsintä.

 

Ihana Papu

Koiran hankinta

Koiran hankinta ei ole pikkujuttu, vaan se pitää tehdä harkiten ja ottaa huomioon monta eri asiaa. Oman perheen elämäntyyliä miettiessä hahmottuu jo hieman millainen rotu sopisi parhaiten juuri meille. Koirarotu ja rodun ominaispiirteet ovat erityisen tärkeää. Liikunta, turkinhoito, koiran koko ja yleisesti rodun terveystilanne. Kun näihin asioihin perehtyy, on koiran hankinta jo huomattavasti helpompaa.

Koiria on myynnissä monissa eri kanavissa, kuten lehdet ja netti. Koiran hankinnassa kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä rotujärjestöön ja sieltä etsiä kasvattajia tai ottaa yhteyttä yhdistysten pentuneuvontaan. Kennelliiton sivuilla on myös pentulista, josta näkee tarjolla olevat pennut. Koiraa ei kannata koskaan hankkia epäilyttävistä olosuhteista tai parkkipaikoilta.

Kävimme perheen kanssa yhdessä läpi ajatuksia uudesta tulokkaasta ja lopulta roduksi valikoitui kiinanharjakoira. Terrierien kanssa yli 30 vuotta eläneenä, valinta oli itsellenikin hieman yllätys, mutta kaipaamme elämäämme seurallista seurakoiraa isolla S:llä.

Kun sopiva rotu ja pentu löytyi, itselleni oli tärkeää, että pentu piti myös meistä. Molemminpuolinen tunne ja hyvä fiilis. Pennun reagointi ja ilo. Kävimme katsomassa ja tiedustelimme muutamaakin eri pentua, ennen kuin meille löytyi se oikea. Tässäkin asiassa hiljaa hyvä tulee ja jos heti kaikki tähdet ei ole kohdallaan, kyllä jossain vaiheessa se oikea koira löytyy. Nyt meillä on koira, joka elää meidän näköistä arkea ja tulevaisuudessa minulla on toiveena harrastaa vapaa-ajallakin jotakin yhdessä.

 

Kiinanharjakoira

Kiinanharjakoira

Kiinanharjakoira on alkujaan kulkeutuneet kauan sitten Afrikasta teelaivojen mukana Kiinaan. Kiinasta kiinanharjakoirat lähtivät valloittamaan maailmaa noin 1700 -luvulla ja nykyään Iso-Britannia on kiinanharjakoirien isäntämaa. Läheisesti ihmisiin kiintyvä kiinanharjakoira on luonteeltaan seurallinen, iloinen ja toimelias. Kooltaan Kiinanharjakoira on suhteellisen pieni. Ihannesäkäkorkeus kiinanharjakoirilla on 23-33 cm, riippuen sukupuolesta ja paino aikuisella on noin 2,3 kg -5,4 kg välillä.

Kiinanharjakoirasta löytyy karvaton ns. naku versio, kuten meidän Papu ja karvallinen versio, joka on nimeltään puuterihuisku tai powder puff. Karvattomalla versiolla karvaa löytyy otsan ja korvien alueella sekä hännässä ja jaloissa. Karvainen versio on kauttaaltaan harsomaisessa karvassa ja karvat ajellaan yleensä kuonosta sekä kaulan seudulta pois.

Aluksi ajattelimme karvaista versiota, mutta kun katselin YouTuben ihmeellisessä maailmassa turkinhoito videoita, aloin kallistumaan nakuun. Turkinhoito vaatii viikottaista pesua föönäyksineen. Entisenä sileäkarvaisten koirien omistajana, en uskonut vielä olevani valmis pitkäkarvaisen koiran tarpeisiin. Naku versio oli siis meidän valinta.

Viavrois Cruel Challenger

Ihana Papu

 

Saanen vihdoinkin esitellä Viavrois Cruel Challenger eli tuttavallisemmin Papu. Ihana Papu on heinäkuun poikia ja se selittäneekin pojan intohimoisen kukkien haistelun maistelun meidän takapihalla. Papu näyttää söpöltä nukkekoiralta, mutta omistaa aivan valloittavan luonteen lisäksi ilkikurisen hupsuttelian piirteitä. Papu rakastaa punaisia villasukkiani, jotka katoavat yleensä Papun petiin. Hameen helmassa olisi hauska roikkua, jos emäntä vain antaisi ja lapsien korvat on just nyt ihan ykkösjuttu. Ne lepattavat kivasti, kun niitä yrittää nuolla.

Hän on kertakaikkisen ihana ja todella oppivainen. Viidessä päivässä Papu on oppinut sanat luokse ja istu. Ilmoitin Papun myös pentukouluun, jotta koira pääsee sosiaalistumaan ja oppimaan uusia asioita. Pentukoulu alkaa parin viikon päästä ja sen vuoksi kävimme torstaina ottamassa Papulle varhaisrokotteen.

Kaikki ei ole toki ole yhtä pennun tuoksuista vaaleanpunaista hattaraa. Papu ikävöi kolme ensimmäistä yötä sisaruksiaan ja vanhaa kotiaan niin paljon, ettemme nukkuneet montaa tuntia yössä. Lapsi kysyi, muuttuuko Papu öisin sudeksi ja siltä se melkein vaikutti. Ulvontaa ja itkua on ollut kurjaa kuunnella, kun Papun olo on ikävää täynnä.

Viime yö meni vihdoin mukavammin, kun Papu löysi Walesin Tikrun sängyn vierestä rauhaisan nukkumispaikka. Hassua sinänsä, koska Tikru kuorsaa yöllä kuin traktori. Ehkä juuri se rosoinen ääni oli koiralle hyvän yön salaisuus. Minä olen hieman toista mieltä.

 

Ihana Papu

 

 

Kasvattaja apuna

Näin aluksi uuden rodun kanssa on ollut hieman epävarma olo. Onneksi olemme saaneet paljon vinkkejä Papun kasvattajalta. Hän kertoi rodusta ja Papun suvusta asioita, jota en olisi osannut edes kysyä. Saimme tutustua emään ja kodissa asuviin muihin koiriin. Papua hakiessani sain kasvattajalta myös ison penturepun, jossa oli tärkeää tavaraa niin pennulle kuin omistajallekin. Tutun tuoksuiset pentulelut, pentu-aapinen, ruokaa, pissa-alusta, lämmittävä collegeasu, kaulapanta, hihna ja paljon muuta. Tästä on hyvä jatkaa Papun kanssa yhteiseloa. Huikeita seikkailuja on varmasti tulossa. Kiitos vielä kasvattajalle, kun saimme Papun.

 

Nyt kaipaisin apua teiltä lukijoilta. Olen suunnitellut Papulle vakuutuksen ottamista. Onko sinulla antaa hyviä vinkkejä, missä olisi hyvä ja soljuva vakuutus koiralle.

 

Kasvattajan pentupaketti

 

Papun puuhia voi tulla seuraamaan jatkossa Instastoryn puolelta. Olisi mukava nähdä sielläkin!

Aurinkoista syksyä toivottaen!

Papu ja Peggy

 

Kiinanharjakoiran pentu

Lue myös nämä

Jätä kommentti