Etusivu Kasvisruoka Herkkusienen matka
Herkkusienen matka

Herkkusienen matka

by Peggy

Kaupallinen yhteistyö Champ

Herkkusienen matka kasvualustalta lautaselle on todella mielenkiintoinen ja inspiroiva tapahtumasarja. Oletko koskaan miettinyt, miten kotimainen herkkusieni syntyy? Minä olen ja sen vuoksi oli kunnia päästä tutustumaan Satakuntaan, Kiukaisissa sijaitsevaan Mykora Oy;n Champ herkkusienten tuotantoon.

Mykora Oy aloitti toimintansa vuonna 1990 Satakunnan Kiukaisissa ja tänä päivänä se on johtava pohjoismainen valkoisten herkkusienien tuottaja. Valkoisten herkkusienten lisäksi Mykora Oy tuottaa ruskeita herkkusieniä sekä portobelloja. Puhtaus ja turvallisuus ovat kotimaisen sienten valtit ja niitä voikin syödä ihan sellaisenaan rasiasta.Tästä kaikesta pitää huolen työntekijät, joita yrityksessä on noin 75 henkilöä ympäri vuoden.

Herkkusienen matka
Champ ruskea herkkusieni

Herkkusienen matka

Herkkusienten matka pitää sisällään monta eri vaihetta, jolla taataan hyvä tasainen laatu. Herkkusienet kasvavat tarkasti valvotuissa ja hygieenisissä olosuhteissa. Ja ihan ensimmäisenä herkkusienille tehdään kasvualusta, joka onkin kasvatuksen tärkein vaihe.

Kasvualusta ja kasvu

Herkkusienien kasvualusta tehdään alusta loppuun saakka itse, sillä laadukas alusta on kaiken perusta sienien kasvulle. Kasvualustassa käytetään kotimaista olkea, kipsiä, broilerin lantaa ja vettä. Kaikki raaka-aineet pyritään tuomaan läheltä ja kasvatuksessa ei käytetä mitään torjunta-aineita.

Champ kasvuhuone
Herkkusienen matka

Kasvualustan teko kestää noin kuusi viikkoa ja satovaihe noin kolme viikkoa. Yhdestä kasvualustasta saadaan kolme satoa ja niistä jäänyt käytetty kasvualusta palautuu takaisin lähialueiden pelloille maanparannusaineeksi.

Herkkusienet kasvavat nopeasti ja voikin sanoa, että kasvuhuoneessa niitä on kuin ”sieniä sateella” sanonnan mukaan. Kasvuhuoneita on kaikkiaan 16 ja joka ikinen herkkusieni poimitaan käsityönä. Kasvuhuone näyttää hieman kuin herkkusienien valtaamalta kerrostalomiljööltä, jossa jokaisella on oma aikansa ja paikkansa. Sienet kerätään käsin kokoluokan ja tarvittavan järjestyksen mukaan ja laitetaan rasiaan.

Herkkusienen kasvualusta

Rasiasta kuluttajalle

Herkkusienien matka jatkuu rasioista punnitukseen ja kylmähuoneeseen, jossa herkkusienet ovat muutaman tunnin verran. Näin varmistetaan herkkusienten kasvun pysähdys. Tämän jälkeen rasiat tarkistetaan ja punnitaan yksitellen. Rasiat viimeistellään kannella ja tuotetiedoilla. Sitten ne ovatkin valmiita kuljetukseen ja matkaan.

Champ herkkusienet
Champ herkkusienten tuotanto

Ilmastoystävällistä ruokaa

Kotimaiset viljellyt herkkusienet ovat puhdasta lähiruokaa, jonka tuotanto nojaa vahvasti kiertotalouteen. Kasvualustasta saadaan satoa. Kasvatuksessa käytetty alusta palautuu takaisin lähialueen pelloille maanparannusaineeksi. Mitään ei mene hukkaan ja kaikki käytetään hyödyksi. Herkkusieniä valitessa, kannattaakin suosia kotimaisuutta. Kotimaiset viljellyt sienet tunnistaa Hyvää Suomesta-merkistä.

Herkkusienet ovat monipuolisia ruoanlaitossa ja täyttä ruokaa jalasta hattuun. Mitään ei siis kannata heittää pois. Herkkusieni on mainio lisä salaateissa, kastikkeissa ja keitoissa. Käytä patoihin, risottoon, uuniperunan täytteessä tai siivuta pizzan päälle. Vain mielikuvitus rajana. Herkkusienet maistutat melkeinpä missä vain. Kokeile ja ihastu!

Herkkusienten säilytys

Sienet kannattaa säilyttää oikein, jottei ne mene huonoksi ennen käyttöä. Herkkusieni säilyy parhaiten kylmässä, +2–6 asteessa. Voit pitää ne rasiassa, mutta parhaiten ne säilyvät paperipussissa, joka estää sienistä veden haihtumista.

Herkkusienen matka on tullut päätökseen ja on aika herkutella. Jos kaipaat inspiraatiota, käy nappaamassa parhaat reseptit Champ -sivustolta.

Herkkusienen matka

Lue myös nämä

Jätä kommentti