Etusivu Jälkiruoka Korvapuustit

Korvapuustit

by Peggy
Julkaistu: Viimeksi päivitetty

Suomessa vietetää kansallista korvapuustipäivää 4. lokakuuta. Silloin on hyvä syy hemmotella itseään tai lähimmäisiä, leipomalla herkullisia korvapuusteja. Kun korvapuustit laittaa uuniin, kodissa leijailee niin huumaava tuoksu, että toivoo leipovansa useammin. Lämmin tuore korvapuusti ja maito on lyömätön yhdistelmä, joka saa varmasti hymyn kasvoille. Ei siis ihme, että korvapuustit ovat saaneet ihka oman juhlapäivänsä.

Viikkoni on ollut vastoinkäymisiä täynnä ja muutama uusi harmaa hiuskin on taatusti tullut ohimolleni sen seurauksena. Korvapuustitaikinan vaivaaminen on ollut mukavan terapeuttista ja tuoreen puustin tuoksu vei lopulta monta murhetta mennessään pois. Muutama pulma kuitenkin jäi ja niistä mainittakoon operaatio- bensatankin luukku, joka päätti lukittua kiinni. Nyt etsimään sitä paikallista Sulo Vilèniä, joka korjaisi luukun ”halvalla”. Sitä ennen kuitenkin vielä yksi ihanan tuoksuinen korvapuusti ja pullollinen kylmää maitoa!

P. s. Tietääkö kukaan mistä korvapuusti on saanut nimensä?

Taikina

50 g tuorehiivaa
5 dl maitoa
2 munaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
16-17 dl vehnäjauhoja
150 g voisulaa

Täyte


100 g pehmeää voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kanelia

Pinnalle

Voitele munalla ja ripottele raesokeria

Liota hiiva kädenlämpöisään maitoon. Lisää mausteet, munat ja sekoita. Alusta taikina lisäämällä noin 3/4 osaa jauhoista, koko ajan vaivaten. Lisää voisula, vaivaa ja lisää lopulta kaikki jauhot. Vaivaa vielä hetki, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja peitä taikinakulho liinalla. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Sekoita sokerit ja kaneli keskenään kulhossa. Kauli ohueksi levyksi ja levitä levyn päälle ensin pehmeä voi ja lopuksi sokerikaneliseos. Rullaa taikinalevy pitkittäin kääreeksi ja jätä lopulta saumakohta alas pöytää vasten. Leikkaa rullasta vinottain kolmion mallisia paloja. Nosta kolmio pystyyn, niin että ohuin kohta on ylöspäin. Paina ohut kohta sormella alas, jolloin saat puustin mallin. Kohota korvapuustia liinan alla vielä hetken. Voitele munalla, koristele raesokerilla ja laita uuniin 225 asteeseen noin 8-10 minuutiksi. Ota uunista pois, kun puustit ovat saaneet kauniin värin ja peitä ne liinalla.

Lue myös nämä

8 kommentit

Nanne - Elämää Koivurannassa 3 lokakuun, 2014 - 8:35 am

Siis nyt mä vasta hokasin, kuinka saa tehtyä noin kauniita pullia, kiitos Peggy yksityiskohtaisesta ohjeesta! ♥ Nyt mun on ehkä pakko viikonlopuksi leipoa muutama puusti. Piti jo tänään aamulla herätä aikaisin leipomaan työkavereille, mutta onneksi en herännyt, koska olisin tehnyt ne pullat ihan "väärällä" tavalla! :)

Peggy 4 lokakuun, 2014 - 5:58 am

No, nyt jäin miettimään miten olet tehnyt :) Kierrepullasi ym. ovat olleet aina niin kauniita. Korvaspuustin maku on niin ihana, että taidan ottaa joka kuukauteen pullapäivän :D

Mimmi M 3 lokakuun, 2014 - 9:39 am

Ihanan näköisiä pystyssä pysyviä korvapuusteja oletkin tehnyt. Korvapuusti nimestä löytyy jotain esim Raholan ruokasivustolta sanotaan näin…. lukekoon ken jaksaa…

Korvapuusti

Mistä moinen nimitys? Kaikki suomalaiset tuntevat korvapuustin vehnätaikinasta tehtynä kierteisenä leivonnaisena, mutta miksi sen on nimeltään juuri korvapuusti? Kirjastohistorian dosentti Ilkka Mäkinen on julkaissut tutkimustensa tuloksia Hiidenkivi-lehdessä 2/2011. Ei hänkään ole löytänyt sitä lopullista ratkaisua pulmaan, mutta uskottavimmalta tuntuu, että alkuperä olisi eräänlainen kielellinen väärinkäsitys, kuten niin usein on asianlaita. Mäkinen kertoo, että eräs ruotsalainen leipomoyritys myi Suomessakin vehnäsarvia, joiden nimi ruotsiksi oli giffel, monikossa gifflar. Nimi on peräisin saksasta, jossa Gipfel tarkoittaa huippua, kärkeä, jollaista sarven voidaan kuvitella muistuttavan. Näiden sarvien suomalaiseksi nimeksi oli leipomo antanut korvapuusti, ilmeisesti siksi, että sanan giffel kuviteltiin tulevan ranskan sanasta gifle, joka todellakin on suomeksi korvapuusti.

Itse muistan lapsena katselleeni korvapuustin kierteistä leikkauspintaa ja kuvitelleeni, että siinä on korvat. Mutta en minäkään osannut yhdistää sitä läimäykseen korvalle.

Ruotsissa kanelbulle

Ruotsissa ei tunneta sanaa korvapuusti leivonnnaisen nimenä. Heidän lähinnä vastaava tuotteensa on kanelbulle, joka on muuten aivan samanlainen kuin meidän korvapuustimme, mutta se on leivottu hiukan eri muotoon. Molempien valmistus aloitetaan samoin, kaulimalla suuri taikinalevy – ruotsalainen levy jää ehkä hiukan paksummaksi kuin meillä. Kaneli ja mahdolliset muut mausteet sivellään levylle, joka kääritään rullalle. Ero ruotsalaisen ja suomalaisen tuotteen välillä on, että Ruotsissa rulla leikataan viipaleiksi poikittain aivan kohtisuoraan rullan pituusakselin poikki ja saadut kierukat käännetään lappeelleen. Ne paistetaan uunissa litteinä, pystyakselin ympäri kierteisinä levyinä. Suomessa rulla leikataan vinosti vuoron perään vasemmalle ja oikealle kallistuvin viilloin ja näin syntyneet vinopintaiset rullat käännetään kaikki leivinpellille leveäksi jäänyt sivu alaspäin ja alkuperäisen rullan pituusakseli on vaakasuorassa. Ruotsalainen kanelbulle on siis litteä kakkunen, kun suomalaisessa korvapuustissa näkyvät molemmat leikkauspinnat 'korvan näköisinä' vinoina sivupintoina.

Kanelbullens dag

Ruotsin 'kotileivontaneuvosto' eli hembakningsrådet juhli vuonna 1999 neuvoston 40-vuotista olemassaoloa julistamalla lokakuun 4. päivän kanelipullan päiväksi, katso kanelbullens dag. Tarkoituksena oli kunnioittaa ruotsalaista kotileivontaperinnettä nostamalla esille rakastettu leivonnainen.

Peggy 4 lokakuun, 2014 - 6:06 am

Mimmi, kiitos tästä mielenkiintoisesta kirjoituksesta! I

tselleni korvapuusti on aina muistuttanut muka sitä korvaa ja luulin että joku sai usein läimäyksen korvalle, siitä katkeroituneena päätti näyttää läpsijälle luonteennsa ja kehitti puustin kostoksi ;) Ruotsalaisen kanelipullan mallia en olekkaan kokeillut tehdä, ehkä kokeilen sitäkin. Oikein mukavaa korvapuustipäivää!

Rommirusina 3 lokakuun, 2014 - 6:47 pm

Ihania puusteja. :) Enpäs ollut kuullutkaan korvapuustipäivästä, hyvä tieto tämäkin. :)

Peggy 4 lokakuun, 2014 - 6:00 am

Kiitos <3 Hienolla leivonnaisella, hieno päivä :D Korvapuustit maistui kieltämättä hyviltä, nam!

Minna 6 lokakuun, 2014 - 5:31 pm

Korvapuustit on niin parhaita. Taidan jo nyt laittaa päivän ylös kalenteriin ensi vuotta ajatellen ettei taas pääse unohtumaan :)

Peggy 8 lokakuun, 2014 - 7:35 pm

Niin on ja tuoreen korvapuustit tuoksu täyttää pitkäksi ajaksi koko kodin :) Kelpaa tuoksutella.

Kommentointi on suljettu.