Etusivu Jälkiruoka Dieetti, elämäntapamuutos ja naisten kauneusihanteet

Dieetti, elämäntapamuutos ja naisten kauneusihanteet

by Peggy
Julkaistu: Viimeksi päivitetty

Naistenlehdet ovat täynnä dieettivinkkejä ja terveellisen elämäntavan tarjoamia artikkeleja. Samassa huomaat jo katselevasi herkullisia reseptejä lehden seuraavalla sivulla, ilman kalorien rajaa. Televisio tarjoaa myös nykyään paljon ruokaohjelmia herkkuineen, painonpudotusohjelmia tiukoilla dieeteillä ja mallikilpailuilla. Tarjontaa on siis jokaiselle jotain ja äärilaidasta toiseen. Naisen elämä (yleensä nainen) on ulkonäköpaineiden alla jo nuoresta tytöstä lähtien. Suuri taakka kulkee hartioilla ja se taakka seuraa sukupolvelta toiselle. Kuka ne paineet sitten kasaavat harteille? Minä, sinä, oma minäkuva vai koko yhteiskunta?

Ylipaino on suomessa suuri  ja nouseva ongelma terveyshuollossa, mutta niin on alipainokin, anoreksia, bulimia ja mielenterveysongelmat. Samalla kun makeispussien koot ja valikoima suurenee, naismallit lehtien kansissa pienenee pienenemistään. Kultaisen keskitien löytäminen ja sillä pysyminen vaikeutuu houkutuksien myötä.

Naisten kauneusihanteet


Naisten kauneusihanteet ovat muuttuneet satojen vuosien aikana radikaalisti eri aikakausien ja muotien mukana. Milloin on suosittu pyöreyttä ja korostettu uhkeita muotoja, koska se on merkinnyt vaurautta ja toisinaan muodot on kiristetty kauttaaltaan korsettiin, jotta muodot pysyisivät kurissa. Muotia vuosien saatossa on ollut myös poikamainen olemus, pienet typistetyt jalat ja milloin ylisuuri rinnus tai takapuoli! Naiset ovat jopa juoneet arsenikkiä näyttääkseen kauniin kalpealta. Mitä nainen ei tekisi kauneutensa vuoksi vai teksikö sittenkään?

Täydellinen nainen

Millainen on täydellinen ja kaunis nainen? Katso peiliin! Se nainen on sinä, minä, me kaikki! Kaikki elämän kolhut, rosoisuudet, arvet, jäljet, kurvit, suorat viivat, hymy, elämä, ne näkyvät meissä ja juuri tekevät meistä täydellisen, sellaisena kuin olemme.

Ylipaino ja tyytyväinen


Olen laihduttanut elämäni aikana monta kertaa ja lihonnut yhtä monta kertaa eli jojoillut, mikä on huonoin vaihtoehto keholle. Suurin painonpudotus on ollut 40 kg hieman yli vuodessa, silloin olin jo hyvin hoikka. Olinko sitten terveempi, onnellisempi ja itsevarmempi silloin? Rehellisesti voin sanoa, että vain hetkellisesti. Lopulta aikani oli jatkuvaa itsetarkkailua. Vahdin syömistäni kuin harakka aarrettaan, kunnes se meni onnettoman olotilan ytimeen ja aloin jo sairastumaan syömättämyyteeni. Voin pahoin ja peili sekä vaaka tuli hyvin tutuksi jo yhden päivän aikana monesti. Silloin päätin pistää pelin poikki.

Nykyään olen kurvikkaan pyöreä ja olen ollut sitä jo vuosia. On allit ja aikamoiset pehmukkeet ympärillä, mutta mitä tärkeintä ”olen suht onnellinen ja terve”! Jokaisesta lapsesta lihoin vähän ja neljän lapsen jälkeen se teki yhteensä paljon. Olen kuitenkin se sama Peggy kiloineni kuin ennenkin. Olenko sitten heikko ja laiska painoni vuoksi. En ole, vaan rakastan elämääni ja nautin siitä omalla tavallani. Tyttärilleni olen opettanut, että kaikki naiset ovat kauniita kokoon, väriin, ulkonäköön tai kansalaisuuteen huolimatta. Haluan katkaista omalta osaltani tämän kierteen, mutta en kuitenkaan liputa ylipainon puolesta vaan liputan oman itsensä rakastamisesta ja arvostamisesta.

Dieetti vai elämäntapamuutos?

Jos et ole tyytyväinen itseesi ja haluat tiputtaa painoa, mikä olisi sitten oikea tapa pienentää vyötäröään? Ensiksi katso peiliin ja rakasta itseäsi. Sen jälkeen vasta mieti mikä on parasta sinulle. Onko se superdieetti, pikkuhiljaa tehty elämäntapamuutos vai tarvitsetko painoonpudotusta ollenkaan? Painonpudotus on hyvin yksilöllistä. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.


Ruoka

Paino ja ruoka on kuin pitkä viha-rakkaussuhde. Olet mitä syöt on ehkä totuudenmukaisempia sananlaskuja. Kun syön ruokaa, haluan nauttia siitä ja toivon sen olevan hyvää. Onpa se sitten porkkana tai suklaapatukka. Se kuinka paljon syön sitä, on oma valinta ja se taas vaikuttaa koko kehoon niin hyvässä kuin pahassa. Vitamiinit, hivenaineet, rasvat, proteiinit, hiilihydraatit ym. kehomme tarvitsee niitä pysyäkseen terveenä ja liikkeellä, mutta sielu tarvitsee makua ja nautintoja.
Testi

Kesän aikana muutaman kilon tuli lisää kurveihini ja päätin tehdä viikon kestoisen shokkitestin keholleni hyvin suositusta dieetistä. Dieetti on suuntaan antava Jutan superdieetistä ja hyvin tiukka. Ruokavalio koostuu suuresta määrästä rahkaa, marjoja, kiisseliä, vihreitä vihanneksia, raejuustoa, lihaa, kalaa, pähkinöitä ym. Miten se sitten minulle toimi, tippuiko painoni ja mitä mietteitä se herätti minussa? Sen voin sanoa, että olen tyytyväinen, pyrin pysymään painossani ja syön ruokaa, joka pitää minut terveenä.

Kurkkaa videolta miten testiviikkoni meni! Onko sinulla kokemuksia ulkonäköpaineista, oletko tyytyväinen itseesi?

Lue myös nämä

10 kommentit

Perhonen 10 elokuun, 2015 - 12:27 pm

Hieno kirjoitus! Naiset ja varsinkin teinit ovat alituisesti suurennuslasin alla painonsa kanssa. Syy siihen on myös naisten, koska he itse muokkaavat kauneusihanteen mieleisekseen. Ulkonäöstä on tullut niin suuri isom elämää.

Nimetön 11 elokuun, 2015 - 6:57 pm

Valitettavasti siltä se vielä tänäpäivänäkin tuntuu menevän. Kiitos kommentistasi!

Anonyymi 10 elokuun, 2015 - 12:56 pm

Hienoa! Kuullostaa hyvältä suunnitelmalta (muista lautasmalli). Elämäntapamuutos on mielestäni ainoa oikea tapa laihtua pysyvästi. Rahka pitää hyvin nälkää (ujuta sitä pirtelöön banaanin ja marjojen kanssa, jos tökkii..). Pian huomaat että makeanhimo häviää ja mieli (sekä kroppa) virkistyy ja alkaa tietoisesti etsimään terveellisempiä vaihtoehtoja sokeriherkuille. Nyt tarkoitan just sitä, että esimerkisi sitä, että ne lehden terveellisemmät ruokasivut alkavatkin kiinnostaa erilailla. Kaipasin itse semmoista blogia (tai edes kategoriaa), missä on hyvistä raaka-aineista kehitelty terveellisempi variaatio makua unohtamatta :) vink, vink :)

Nimetön 11 elokuun, 2015 - 7:04 pm

Yritän muistaa! Taidankin kokeilla marjaisia pirtelöitä ja tehdä niitä koko perheelle, kiitos vinkistä :) Katsotaan mitä saan aikaiseksi ruokapöytään ja blogiin :D

Sari 10 elokuun, 2015 - 12:59 pm

Hieno juttu! On kyllä dietit tulleet tutuksi. Kahden ensimmäisen lapsen jälkeen karistin kilot pussidieetillä. Oikein inhottaa vieläkin, kun ajattelen niitä pusseja. Kilot lähti ja pysyi poissa (pitkään). Olen treenannut aika kovaa ennen ja syönyt säntillisesti, mutta sitten tuli kolmas lapsi,talon rakennus, työt ja lasten harrastukset jotka alkoivat ottaa enemmän ja enemmän aikaa. Siihen päälle ruokablogi ja keittokirjat ja pullahdin kuin pullataikina. Nyt yritän sitten elää tämän kehon kanssa, mutta olen nyt viime aikoina alkanut höllätä sen verran, että löytäisin aikaa taas itselleni! Ja olet oikeassa, elämäntapa"dieetti" on kyllä järkevin vaihtoehto. Tosin mulla on ongelmana se, että olen kaikki tai ei mitään tyyppi.

Nimetön 11 elokuun, 2015 - 7:16 pm

Kuulostaa niin tutulta! Minulla taitaa olla myös tuo kaikki tai ei mitään helpompaa, mutta yritän ainakin elämäntapa muutosta ja maltillisesti, jotta elämässä olisi vielä jotain hyvää :)

Kakkumonsteri 10 elokuun, 2015 - 5:18 pm

Mä kannatan elämäntaparemonttia ;) pudotin raskauskilot (10kg) sillä et jätin vain kaikki sokeriherkut pois 1-2kk ajaksi. Oon aina syöny pieniä annoksia mut usein. Sit lisäsin vain liikuntaa :)

Nimetön 11 elokuun, 2015 - 7:18 pm

Niin minäkin ja vau! Hieno painonpudotus ja niin pienessä ajassa. Antaa toiveita meille muillekkin :)

Nanne - Elämää Koivurannassa 11 elokuun, 2015 - 7:56 pm

Ihan mahtava kirjoitus!! ♥ Toivottavasti tämä teksti osui mahdollisimman monen nuoren tytön silmiin, jotka taistelevat ainaisten ulkonäköpaineiden kanssa.
Minä jouduin oman terveyteni takia (kilpirauhasen vajaatoiminta) jättämään mm. perunan ja vehnän kokonaan pois ruokavaliostani. Yritän miettiä asian oman terveyteni kannalta ja niin että tämä on nyt totaalinen elämäntapamuutos. Mutta kyllä mulla niin on ikävä uusia perunoita, vastapaistettua vaaleaa leipää jne jne…. Ehkä tähän joskus tottuu, mutta tärkeintä on se, että olo on nyt jo huimasti parempi. Hyvästi ikuiset vatsavaivat ja tervetuloa uusi parempivointinen elämä ♥

Nimetön 13 elokuun, 2015 - 1:34 pm

Kiitos Nanne! Toivon, että nuoret ymmärtäisivät olevan omia ihania itsejään ja unohtaisivat muiden ajatukset.

Toivottavasti vaivasi saadaan kuriin ja syypää kiinni. Hienoa, että olo alkaa kuitenkin helpottua. Jaksuja <3

Kommentointi on suljettu.