Etusivu Viikonloppu Grillikiskan retroburger on täällä taas
Retroburger

Grillikiskan retroburger on täällä taas

by Peggy

Grillikiskan retroburger on täällä taas! Mikä olisikaan parempaa viikonlopun nostalgiaruokaa, kuin kunnon 80- luvun muistista tehty hampurilainen. Muistan sen kuin eileisen. Seisoin kylmänä syysilmana grillikiskan jonossa, laskien markkoja taskustani.  Grillikiskasta tuleva tuoksu oli huumaava ja toivoin rahani riittävän kiskan erikoiseen. Mustat Leviksen pillifarkut jalassani ja hiukset tuperattuna kohti taivasta hymyilin. Rahat riittää kuin riittääkin hampurilaiseen ja juomaan. Kiskan erikoinen oli hamppari, josta löytyi punertavaa hampurilaiskastiketta, ketsuppia, kiinankaalisilppu, pihvi ja ananas. Extrana lisämaksusta sai vielä tilattua paistetun kananmunan täytteeksi, jos oli oikein suden nälkä ja minullahan tietysti oli. Se tunne, kun sai haukata raikkaassa syysilmassa taskurahoilla ostetuttua lämmintä rapeakuorista sämpylää. Siinä oli jotain maagista ja onnea viimeiseen muruun saakka.

 

Retroburger

 

Hampurilaisketjujen tullessa Suomeen 80- luvulla, persoonalliset grillikioskit alkoivat väistyä niiden tieltä. Lopulta myös ravintolat alkoivat vakiinnuttamaan hampurilaiset ruokalistoilleen ja yhä harvemmin ihmiset enää löysivät itsensä grillikioskien jonoista.  Seurattuani Grillit huurussa- sarjaa, tulee iloinen ja nostalginen olo. Tekisi mieli kiertää melkein kaikki Suomen grillikioskit ja maistella kiskojen tarjontaa sydämensä kyllyydestä. Retrohampurilainen taitaa olla itselleni paljon muuta kuin vain pelkkä maku. Se on elämys, villi nuoruus ja muistojen havinaa.

Millaisia retromuistoja sinulla on grillikioskeista?

 

Kasariburger

Grilliksikan retroburger on täällä taas – resepti

Yhdelle

  • 1 sämpylä parilaraidoilla
  • 1 naudan jauhelihapihvi
  • 1 kokonainen ananasrengas lämmitettynä
  • 1 kiinankaalilehti siputtuna
  • 1 rkl paprikamajoneesia
  • 1 rkl ketsuppia

 

  1. Paista sämpylää molemmin puolin parilalla. Saaden vauhtiraidat ja rapean pinnan.
  2. Halkaisen sämpylä ja täytä  majoseesilla, kiinankaalilla, pihvillä ja ananaksella.

 

 

Jäikö nälkä? Kurkkaa täältä lisää hampurilaisia.

Lue myös nämä

4 kommentit

Beachhousekitchen/Heli 16 elokuun, 2018 - 9:26 pm

Voi miten hyvännäköinen burgeri! Vietin lapsuuteni pienellä paikkakunnalla, jossa oli ainoastaan yksi ruokapaikka ja se oli juuri grillikiska. Muistan, että pari kertaa vuodessa olisimme hakeneet sieltä Sitä sun tätä-annokset ja hampurilaiset, muuten kaikki pizzasta lähtien tehtiin kotona. Siksi en koskaan oppinut käymään Mc Donaldseissa, ainoastaan sellaiset kotikutoiset grilliburgerit maistuvat tai kunnon aito lihis ainakin kymmenellä täytteellä : )

Peggy 17 elokuun, 2018 - 7:06 am

Grillikiskan on ihan parhautta! Minäkään en usein päässyt kiskalle hampparille, sen mukaan kuinka taskurahat antoivat myöden ja äiti, joka antoi luvan diskoilemaan grillikiskan viereen :D

Carola 18 elokuun, 2018 - 11:20 am

Olen Porvoosta kotoisin ja me kävimme Gustavssonin nakkikioskilla eli Fryysarilla.
Siellä ei ollut hampurilaisia. Lista kioskin ikkunassa oli lyhty, joten ikinään ei tarvinnut jonottaa kauan vaikka olisi ollut pitkäkin jono.

Listalla oli kiuasmakkara, lihapiirakka, nakki, nakkisämpylä, maito tai trip mehu. Ketsuppia ja julmetun tulista kioskin pitäjän valmistamaa sinappia.
Lihapiirakka oli hyvää ja täytteessä oli keitettyä kananmunaa.
Lihapiirakka kahdella nakilla jotka myyjä onki vedestä. Ketsuppia ja vähän sinappi. Kyllä oli hyvää ?

Peggy 20 elokuun, 2018 - 10:03 am

Alkoi heti kiinnostaa, millainen se kiuasmakkara oli nakkikioskilla tarjottuna? :) Itse muistan lauantaisaunan ja kiuamakkaran, joka oli niin elämys. Tosin koko sauna tuoksui/haisi makkaralta :D

Minäkin muistan ne vesihöyrynakit, joita ongittiin kattilasta :D Oi niitä aikoja ja lihikset <3

Jätä kommentti