Etusivu Lisukkeet Kanarialaiset ryppyperunat ja lomatunnelmia

Kanarialaiset ryppyperunat ja lomatunnelmia

by Peggy
Julkaistu: Viimeksi päivitetty

 

Kanarialaiset ryppyperunat.
Joulupukki oli kuullut, että olimme olleet koko vuoden erityisen kilttejä! Lahjaksi saimme lomamatkan ja koko meidän suurperhe suuntasi talvella auringon lämpöön Kanarialle. Bahia Felizin kylään, joka sijaitsee Gran Canaria -saaren kaakkoisrannikolla, San Augustinin itäpuolella. Ilmat suosivat meitä lämmöllään ja tammikuussa lämpötila kipusi joka päivä  yli +24. Bahia Feliz on hyvin rauhallinen paikka ja jos haluat todella levätä ja olla vaan, se on oikea paikka. Jos haluat enemmän lomalta, vuokraa auto tai hyppää bussiin, silloin saat lomaltasi enemmän, liikkuminen siellä oli hyvin helppoa. Paikalliset ihmiset olivat siellä hyvin ystävällisiä ja kanarialainen ruoka oli todella maukasta. Tuoreita hedelmiä, marjoja, suussa sulavia juustoja, paikallisia erikoisuuksia sekä hyviä viinejä. Pitää kuitenkin kertoa, ettei meidän poppoo päässyt liiaksi nauttimaan herkullisista ruuista: mahatauti lopulta nujersi meidät ja jok´ikinen sairastui vuoronperään rajuun pöpöön! Yhden päivän olimme terveinä koko poppoo ja silloin yritimme mahduttaa viikon puuhastelut ja hyvän lomatunnelman 24 tuntiin.

 

Mukaviakin asioita mahtui viikkoon :)  Pääsin uimaan palmujen alle, sain pitää viikon vapaata ruuanlaitosta, ei tarvinnut laittaa viikkoon lapsille toppavaatteita päälle, sain istua autoon ilman ikkunoiden rapausta.Tuliaisiksi löysin tammi-aleista edullisia ja laadukkaita vaatteita lapsille sekä itselleni ihanat nahkakengät.
Sitten asiaan eli niihin ryppyperunoihin! Ryppyperunat ovat kanarialainen perinneruoka. Ihanan suolaiset ja pienet perunat sopivat melkein minkä kanssa tahansa nautittavaksi. Liha, kala ja kana saavat oivan kaverin perunoista! Yleisesti ryppyperunat eli papas arrugadas tarjotaan mojo-kastikkeen kera. Perunoita voi tehdä kahdella tapaa: merisuolakuoressa tai perinteisesti keittämällä merisuolassa. Kokeile kumpi tapa on sinun suosikkisi, maku eroaa tavasta riippuen suuresti!

 

Suolakuoressa:

1 kg pieniä uusia perunoita
1 kg merisuolaa

Pese perunat hyvin, älä kuori.
Laita perunat lepäämään uunivuokaan.
Kaada merisuola päälle ja laita uuniin 200 asteeseen  noin 40 minuutiksi.
Ota uunivuoka pois uunista, etsi valmiit perunat kuoren alta ja nauti!

 

Perunat suolakuoressa menossa uuniin.
Valmiit perunat eli perunoiden etsintä.

Keittäen:

1 kg pieniä uusia perunoita
3 rkl merisuolaa
vettä

Pese perunat, älä kuori.
Laita pestyt perunat kattilaan. Täytä kylmällä vedellä niin että perunat juuri peittyvät ja lisää merisuola.
Keitä noin 15 minuuttia.
Kaada vettä pois niin että jäljelle jää vain 1 cm keitinvettä ja anna kiehua ilman kantta, niin että vesi haihtuu.
Ravistele kattilaa varoen koko haihtumisen ajan , kunnes perunat ovat ryppyisiä sekä kuivia.
Perunat valmiina ja sitten herkuttelemaan!

Matkakuvia ja tunnelmaa

 

 

Aurinko lämmitti mukavasti tammikuussa.
Paikallista taidetta.
Ei ihan Kanarialaista, mutta hyvää kuitenkin.

 

Hotellin merinäköala.
Seinäruusut.

 

Lue myös nämä

6 kommentit

Iskä 12 kesäkuun, 2013 - 8:36 am

Kiitos Peggy. Kurttuperunat ovat olleet noin kymmenen vuotta mielessäni siten, että pitäisi joskus kaivaa resepti esille. Nyt se tuli – ja oikein tuplana. Ilman kaivamista.

Peggyn pieni punainen keittiö 12 kesäkuun, 2013 - 9:41 am

Nyt mielestä pois ja tuumasta toimeen :) Kerrohan sitten minkä asteikon perunat saa kotona, jos niitä päätät valmistaa.

Minulle kurttuperunat olivat ihan uusi tuttavuus ja innostuin niistä kovin.Söin joka päivä, silloin kun kykenin. Jututin kokkia ja kyselin miten he perunat valmistavat? Kahdella tapaa, oli vastaus. Maku on tekotavasta riippuen hyvin erilainen. Keittäessä ovat pehmeän kurttuisia ja vähempi suolaisia. Suolakuoressa kovempia, suolaisempia ja hieman paahteisen makuisia. Kannattaa kokeilla molempia!

Qulinaristi 13 kesäkuun, 2013 - 6:22 am

Joo samoin kiitos vinkistä! Mutta en onnistunut saamaan kauhean ryppyyn uusista ruattalaisista perunoista. Mutta maku ei kuitenkaan ollut ryppyinen. Joskus aikaisemmin tein suolapedillä uuniperunat joissa oli kuorta jäljellä. Oli tarpeeksi suuria ja vaati täytteet! Mutta Mojokastike. Tein sen Rawit chilillä. Jotakin aivan loistavaa tuli. Käytin ainoastaan 12 grammaa ja huippu jälkipotku. Ei tappava vaan sillain että tuntuu! Voissa käristettyä lohta oli kaverina.

Peggyn pieni punainen keittiö 13 kesäkuun, 2013 - 11:40 am

Olipa hyvä kun mainitsit nuo ruattalaiset perunat, nimittäin ne ei toiminut niin hyvin kuin Espanjan serkkunsa. Löysin pieniä uusia (suolakuori) ja ne menivät sellaisenaan lohen kanssa. Onko sinulla reseptiä kastikkeeseen jonka teit? Kuulostaa huippu-hyvältä! :)Omassani on mantelia, chiliä….

Maistuis varmaan sullekin! 13 kesäkuun, 2013 - 12:31 pm

Ryppyperunat on todella hyviä. Silloin tällöin niitä tulee tehtyä, ja viimeksi pääsiäisenä tein niitä pienistä Lapin puikuloista. Olen aina tehnyt perunat keittämällä. En tiennytkään, että ne voi myös uunissa valmistaa suolakuoressa. Ehkä joku kerta kokeilen, että pääsee vähän vertaamaan eroja.:)

Vihdoin muistin sinutkin linkittää blogiini. Kaikki pitäisi tehdä aina silloin, kun mielessä on, muuten pakkaa jäämään.;)

Peggyn pieni punainen keittiö 13 kesäkuun, 2013 - 4:20 pm

Puikulat ovatkin hyvä idea! Uusiaperunoitakaan kun ei saa aina ja syksyn tullen nekin ovat jo vanhoja ;D

Kiitos linkittämisestä. Itse opin tekemään sen vasta nyt, olen nolo tietotekniikan kanssa ja silti aloitin blogin uskaliaasti tammikuussa 2013 :)Virheiden kautta mennään, hymyissä suin!

Sinun blogisi on hieno, upeat kuvat ja herkulliset reseptit sekä juomat!

Kommentointi on suljettu.