Etusivu Lifestyle Uusi parketti, hitti vai huti?
Uusi parketti, hitti vai huti?

Uusi parketti, hitti vai huti?

by Peggy

Uusi parketti, hitti vai huti? Kun keväällä budjetoimme paljon rahaa uuteen lattiaan, en olisi uskonut joutuvani miettimään heti asennuksen jälkeen näitä sanoja. Oli jo alusta asti selvää ettemme asenna lattiaa itse, jotta lopputulos onnistuisi. Tilasimme tuotteet asennuksineen parketin asiantuntijaliikkeestä, jossa kokemusta löytyi kymmenien vuosien edestä.

Yläkertaan, missä sijaitsee makuuhuoneet ja lasten huoneet, valitsimme vinyylikorkin. Alakertaan, jossa on keittiö, olohuone ja ruokahuone, valitsimme parketin. Lähdimme toivekkaina lattian muutosprojektiin. Projekti eteni ja muutamassa viikossa kodin ylä-ja alakerta sai uuden ilmeen. Lopputulos oli ulkonäöllisesti upean kaunis, niin ylä -ja alakerrassa. Vinyylikorkkilattia tuntuu jalan alla mukavalta ja lasten leikeissä se on hyvin kestävä. Valitettavasti samaa en voi sanoa vaaleasta parkettilattiasta, joka on ollut käyttöominaisuuksiltaan suuri pettymys, ensimmäisestä päivästä lähtien.

 

Uusi parketti, hitti vai huti?

Vanha lattia

Meidän oma vanha mosaiikkilattia on asennettu vuosien 1977-1979 aikaan. Lattia on hiottu ainakin kaksi kertaa ja viimeisin hionta noin kuusi vuotta sitten. Mosaiikkiparkettimme näytti kaikkien vuosien jälkeen tunkkaisen keltaiselta ja se söi kodin valaistuksen. Osa parketin paloista oli irronnut alustastaan ja halkeillut. Pinttyneitä vesi/rasvatahroja löytyi myös lattiasta paikoitellen.

Meillä oli aluksi ajatuksena säilyttää vanha parketti, hioa ja valkolakata se. Alkutarkistuksessa kävi ilmi, että lattia on paikoitellen hyvin huonossa kunnossa ja ohutta parkettia ei kannattanut enää kunnostaa. Senpä vuoksi valitsimme uuden parketin, joka asennettiin vanhan parketin päälle.

 

Kriteerit uudelle parketille

Uuden parketin valintaan vaikutti moni eri asia. Mietimme kriteerit tarkkaan ja tärkeimmäksi asiaksi nousi kestävyys. Parketin pitäisi kestää kovaa kulutusta, lapsi-ja lemmikkiperheen perusarkea. Toiveessa oli myös vaaleaa parketti, jotta kodin yleisilme raikastuisi ja näin ollen helpottaisi työtäni talvella valokuvia ottaessa.

 

Uuden parketin kriteerit

 

  • kovaa kulutusta kestävä
  • lapsiperheeseen sopiva
  • jalalle mukavan tuntuinen
  • helppo puhdistaa
  • kaunis ja valoa tuova
  • mielellään kotimainen

 

Kokemattomina ostajina kerroimme toiveet parkettiliikkeeseen ja päädyimme vaaleaan Parlan Saarni Andante parkettiin. Saarni Andante on pintakäsitelty läpikuultavalla valkoisella mattalakalla. Pinnan alta kuultaa saarnen oma syykuvio, tehden lattiasta eloisan ja persoonallisen. Parketin ominaisuuksissa mainittiin ”ainutlaatuinen markkinoilla kestävyytensä ja muotovakautensa ansiosta”.

Uuden parketin hankinta oli meille rahallisesti suuri budjetointi ja näin ollen halusin ottaa varman päälle parketin laadun suhteen. Otin kotiin testiin yhden parkettipätkän ennen tilausta. Kokeilin vaaleaan pintaan helposti värjääviä maustekastikkeita. Halusin varmistaa, ettei parketti värjäydy keltaiseksi esim. punaisesta currytahnasta tai ketsupista. Parketin pinta säilyi vaaleana, joten valinta oli tehty.

 

Uusi parketti

 

Uusi parketti näytti kerrassaan upealta ja työ oli erinomaisesti tehty. Olin niin onnellinen, kun astelin lattiaa pitkin ensimmäistä kertaa. Parketti tuntui jalan alla miellyttävältä ja antoi juuri sen kaivatun toiveen vaaleudesta, jota olin kaivannut. Parketti sai kodin näyttämään jopa hieman suuremmalta, kuin muutama neliö olisi tullut lisää. Kiitimme tekijää ja toivotimme hyvään kevään jatkoa. Olin tyytyväinen, mutta vain muutaman tunnin verran, kunnes ilo muuttui pettymyksiin.

 

Uusi parketti, hitti vai huti?

Uusi parketti, hitti vai huti?

Uusi parketti, hitti vai huti?

Aloitimme heti parketin asennuksen jälkeen oman remonttimme. Uusimme tapettiseinän ja maalasimme pintoja, jotta koti näyttäisi freesiltä uuden lattian kanssa. Suojasimme lattian rautakaupasta ostetuilla asianmukaisella tuotteilla. Laitoimme herkille pinnoille olevaa maalarinteippiä lattiaan, jotta pahvisuoja pysyi paikoillaan. Maalarinteipissä oli maininta, että tuote sopii myös lattioille. Teippi ehti olla lattiassa muutaman tunnin. Teippiä varovasti poistaessa, se vei mukanaan parkettilattiassa olevan lakkapinnan. Lopputulos oli uusi parketti, joka oli aivan pilalla. Otimme yhteyttä liikeeseen ja teimme reklamaation.

Kokemattomina vaalean parketin omistajina, olimme ihmeissämme. Miten lattia ei kestä herkille pinnoille olevaa maalarinteippiä. Kävi ilmi, että näin on käynyt ennenkin toisessa kohteessa ja remontin yhteydessä alan ammattilaisille. Olimme pettyneitä, koska meille ei oltu kerrottu asiasta. Myyjän mielestä kuluttajan pitäisi tietää kyseinen asia itsestäänselvänä.

Olimme aiemmin kysynyt lattian ominaispiirteistä ja onko jotain erityistä, mitä meidän pitäisi tietää lattiasta. Lattian ja asennuksen palvelun tilaajina, emme olleet saaneet mitään jälkihoito-ohjeita. Ainoastaan suullisesti kerrottiin, että normaali moppaus ja imurointi.

Teimme reklamaation ja otimme yhteyttä myös Parlaan. Parlan sivuilla parketin teknisissä tiedoissa eikä tuotetiedoissa löytynyt kyseistä mainintaa teipistä. Tieto asiasta löytyi asennusohjeiden kohdalta. Näin ollen vastuu siirtyy täysin kuluttajalle. Parketin avaimet käteen ostajina, tieto ei ollut kulkeutunut meille asti. Parketti korjattiin pitkän neuvottelun jälkeen ja saimme lopulta hoito-ohjeet lattiaan.

 

Tapetointi

Vaalea parketti

 

Parketti ja perhe-elämä

Olen yhä sitä mieltä, että lattia on erityisen kaunis, mutta valitettavasti ei meidän perheelle tarkoitettu. Lasten tarraharrastus on alakerrassa täysin kielletty, koska tarrat vie lakkapinnan mukanaan. Parkettiin tulee erityisen helposti jälkiä ja lakkapinta on herkkä. Kuvan jälki tuli tuolin kaaduttua imuroinnin yhteydessä kyljelleen ja tämä on vain yksi jälki monista. Tämän kokemuksen myötä olen tulevaisuudessa viisaampi ja voin vain toivoa, että parketti kestäisi tavallista perheen arkea mahdollisimman kauan.

 

Parla parketti

Loppuyhteenveto

Kaiken kaikkiaan lattian uudistuksesta jäi huono maku hyvästä asennustyöstä huolimatta. Lattian laatu, puutteelliset hoito-ohjeet ja vastuun siirtäminen kuluttajalle, saivat aikaan suuren pettymyksen. Kokematon asiakas ei voi tietää kaikkea, eikä mielestäni tarvitse. Ammattilaiset ovat sitä varten, että he neuvovat asiakasta parhaansa mukaan ja siihen voi luottaa. Elomme lattian kanssa jatkuu ja onneksi on matot keksitty.

 

Uusi parketti, hitti vai huti?

 

Lue myös nämä

7 kommentit

Sari 12 syyskuun, 2020 - 12:47 pm

Ensinnäkin on sanottava, että muutos vanhaan on melkoinen ja lopputulos kokonaisuudessaan kerrassaan upea. Kyllä valkoinen lattia avartaakin ja saa aikaan sen valoisuuden. Meilläkin on ollut mietinnässä vaalea lattia tähän meidän tumman betonilattian päälle.

Toit tosi hyviä pointteja esille tässä kirjoituksessa. Vaikka teit huolellisen ”taustatutkimuksen” ennen lattian ostoa, ei siihen näköjään voi luottaa. Kyllä mielestäni myyjälle/ammattilaisille jää se ehdoton vastuu kertoa asiakkaalle, varsinkin sitä kysyttäessä ne hoito-ohjeet ja jos lattialla on jotain erityisominaisuuksia, kuten tällä teidän lattialle.

Tosi harmi, että iso, lattiaan sijoitettu summa ei tuonut sitä uutta hyvää lattiaa. Ja vielä suurempi harmi on alkaa miettiä, että millä matoin peittää se uusi lattia :(

Peggy 24 syyskuun, 2020 - 11:11 am

Lopputulos on todella onnistunut värien kannalta, mutta tuo laatu. Kyllä pistää ihmetyttämään :( Sitä luottaa ammattilaisiin ja pian huomaat olevasi yksin, ilman opastusta. Pahemmassa tapauksessa vielä sinua syytetään tietämättömyydestä. Jäi huono maku!

Tiina 12 syyskuun, 2020 - 4:16 pm

Uusi, vaalea lattia näyttää tosi upealta! Harmi, että joudutte sitä jo nyt matoilla peittelemään. Uskon, että ärtymys on aikamoinen tuollaisessa tilanteessa.
Otitte varmaankin yhteyttä kuluttaja-asiamieheen? Mielestäni – en ole asiantuntija – jos kerran nuo käyttöohjeet löytyvät asennusohjeista ja teille on varta vasten tilattu ammattilainen tekemään asennusta, ei se voi teidän vastuullanne olla niiden tietojen (joita ette tienneet olevan olemassakaan?) kaivaminen asennusohjeista, joihin ette koskeneetkaan. Asentajan tai myyjän olisi pitänyt ne käyttö-/suojausohjeet teille toimittaa erikseen. Ihan alan kiukusta kihistä teidän puolesta! Kyllä parketin pitäisi maalarinteippiä, eritoten herkille materiaaleille tarkoitettua, kestää!

Tsemppiä syksyyn!

Peggy 24 syyskuun, 2020 - 11:15 am

Tilanne on mielestäni aivan käsittämätön. Valitettavasti vastuu siirtyi täysin meille kuluttajina ja kaksi tahoa pesi kätensä pois. Olin ihmeissäni myös siitä, ettei kuulemma nykypäivän parketit kestä ollenkaan maalarinteippiä ja missään nimessä teipata ei saisi. Se on ns. yleisessä tiedossa. Itselleni tämä tieto on aivan uusi ja meidän vanha lattia kyllä kesti teipit mennen tullen. Kyllä harmittaa!

Lukija 17 syyskuun, 2020 - 1:54 pm

Nyt kuluttajaviranomaiseen yhteyttä!

Peggy 24 syyskuun, 2020 - 11:16 am

Kommenttinne sai miettimään asiaa ja laatua uudelleen. Kiitos tuesta.

Parkettia etsimässä 10 helmikuun, 2021 - 2:54 pm

Loistava teksti. Parhaillaan parketin etsintä menossa ja tällaiset tiedot ovat arvokkaita.

Jätä kommentti