Etusivu Liharuoka Cola BBQ vartaat ja kesän grillivinkit
Cola BBQ vartaat ja kesän grillivinkit

Cola BBQ vartaat ja kesän grillivinkit

by Peggy

Kaupallinen yhteistyö Atria

Lumoavan loimuava avotuli, sen tuoksuja ja tunnelma, saa minut joka kerta hymyilemään ja hyvälle mielelle. Kun siihen vielä lisätään ruoka, tuoreet herkulliset raaka-aineet ja hyvä seura, mitä muuta sitä enää kaipaisikaan. Ei mitään, koska hetki on juuri täydellinen. Olen onnekas, kun taloyhtiömme pihapiirissä on kota, jossa kaikki asukkaat saavat käydä grillaamassa ja nauttimassa avotulen loimusta ympäri vuoden. Olen tottunut sytyttämään itse nuotion, mutta siitä huolimatta kaikki lisävinkit ja kokeneemman eräilijän ajatukset ovat ilolla tervetulleita.

Cola BBQ vartaat ja kesän grillivinkit

Atria nuotiogrillaustapahtuma

Pääsin osallistumaan toukokuun lopussa Atrian nuotiogrillaustapahtumaan, Helsingin Jollaksessa. Tapahtuman aikana saimme kuulla kokeneen Retkinikkari Joppe Rannan vinkit ja retkeilykokemukset. Syödä mielettömän hyvää nuotioruokaa Atria Mestareiden Jame Ritvasen ja Jyri Varosen valmistamana sekä rupatella hyvässä seurassa ruoasta, eräilystä ja tulevasta kesästä. Tapahtuma toi itselleni paljon uusia ajatuksia ja luulenpa, että perheemme kesälomasuunnitelmat muuttuvat hieman tapahtuman ansiosta, enemmän sinne luonnon helmaan päin kuin kaupungin vilinään.

Kesän grillivinkit nuotiolla

Grillaaminen on yksi kesän odotetuimmista asioista. Jotta grillaaminen sujuu leppoisasti ja vesi kielellä  sekä asianmukaisesti, kannattaa ottaa huomioon muutama vinkki, rennon grillifiiliksen lisäksi.

 

Grillivinkit nuotiolle

 

 • Pakkaa retkelle tarpeeksi evästä. Muista lämpötilat ruoan säilyttämisessä ja kuljettamisessa.

 

 • Käytä merkittyjä tulentekopaikkoja ja seuraa ruohikko- tai metsäpalovaroituksia.

 

 • Muista jokamiehenoikeudet. Avotuleen ja polttopuun ottamiseen metsästä tarvitaan maanomistajan lupa. Huom. retkikeitintä ei lasketa avotuleksi, joten voit käyttää sitä missä vain.

 

 • Valmista valmiiksi helppoja ns. sytytyspumpuleita, tiputtamalla kynttilästä steariinia pumpulilappujen päälle. Anna kuivahtaa ja pakkaa mukaan. Käytä nuotion sytyttämisessä apuna.

 

 • Sytytä nuotio myötätuuleen ja tuulen alapuolelta, näis saat tulen paremmin syttymään. Käytä apuna esim. tulitikkuja, tuluksia, sytytyspumpuleita, kaarnasta irrotettua tuohta ja muita sytykkettä.

 

 • Valmista puista pieni kehikko ja aloita vain muutamasta puusta, jottei tuli sammu. Tuli tarvitsee syttyäkseen happea. Lisää puita pikku hiljaa enemmän ja maltilla.

 

 • Älä jätä nuotiota vartioimatta ja sammuta nuotio, kun jatkat matkaa. Jollei kukaan muu jatka tulilla oloaan.

 

 

 

 

Grillausvälineitä nuotiolla on monia. Tärkeintä on, että välineet kestävät kuumuutta ja monipuolisia käytössä. Kun välineet ovat kunnossa, voi nuotiolla grillata melkeimpä mitä vain. Itse pääsin tällä kertaa ihastelemaan nuotion loimua ja suoraan herkulliseen valmiiseen noutopöytään, jossa menu oli seuraavanlainen….

 

Tapahtuman nuotioherkut

 • Wilhelmi-nuotiohodareita ja kotisinappia
 • Ylikypsää naudankieltä, katajalla ja yrtteillä kiedottuna sekä porter-glazekastikeella siveltynä
 • Porsaan paahtokylkeä
 • Atria Pork Tomahawk
 • Atria Grill & Glaze Black Garlic Kanan Fileesiivu -kanavarras
 • Keväistä salaattia
 • Koivu-vinaigrette salaatinkastike koivusiirapista, etikasta ja öljystä.
 • Nuotiolla paistettua ruisleipää
 • Kirnuvoita ja suolaa
 • Tuhkaperunoita
 • Nokkospestoa
 • Nokipannukahvit sekä nuotiobanaanit suklaalla

 

Miten ruoka voikaan maistua näin hyvältä!

 • Erityismaininnan menussa saa yllätyksenä itsellenkin, ylikypsä kieli, joka oli maustettu katajalla ja yrtteillä sekä porter-glazekastikeella. Lapsuudessani äiti valmisti kieltä aika usein ja sen koommin en ole kieltä syönyt. Nyt rohkaistuin maistamaan sitä kymmenien vuosien jälkeen ja sehän oli todella hyvää. On hienoa, että kaikki liha hyödynnetään ruoanlaitossa. Naudan kieltä sekä monia muita lihoja saa tilattua näppärästi Atria lihakaupasta.

 

 

Makkaravinkit

Sitten vielä muutama makkaravinkki makkaran ystäville.

 • Nuotiohodari/ Esigrillaa makkara nuotiolla. Kieputa sen jälkeen makkaran päälle esim. hodaritaikinaa ja jatka grillaamista, kunnes taikina kypsyy ja saa väriä.

 

 • Makkaran paistoviilto. Juustomakkarat ja raaka-makkarat/ Vältä tekemästä näihin makkaroihin paistoviiltoja, koska muuten täytteet ja mehukkuus karkaa kuoresta pois.

 

 • Makkaran lämpötila. Makkaralle paras aloitus paistolömpötila olisi ns. huoneenlämpöinen makkara, ei kylmä. Näin makkara kypsentyy mehukkaaksi.

 

Cola BBQ vartaat ja kesän grillivinkit

Olisin niin halunnut mennä heti kotiin päästyäni eräilemään, mutta kaksi sadepäivää sai minut lopulta taipumaan katetun terassin alla olevan grillimme luokse. Ei huono vaihtoehto sekään ja arvatkaapa vaan, maistuiko? Kyllä maistui ja Walesin Tikrukin innostui niin grillin ympärillä hääräämään, että meinasi tulla ihan kilpailu täydellisen vartaan metsästyksestä. Valmistimme yhdessä Cola BBQ vartaita koko perheelle. Lopputulos oli herkullinen ja on se kuulkaas niin ihanaa. Kesä on täällä ja tottakai #HyväGrilliruokaParempiMieli.

Cola BBQ vartaat – resepti

6 kpl

 

 

 1. Ota lihat huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen kypsentämistä.
 2. Huuhtele tomaatit, paprikat ja sipulit.
 3. Leikkaa ananaksesta kuoret ja puinen keskiosa pois. Viipaloi reiluiksi lohkoiksi.
 4. Leikkaa valmiit kanan fileepalat kahteen osaan.
 5. Pujottele vartaisiin kanaa, paprikoita, ananasta, sipulia ja tomaattia. Sivele pinnalle öljyä.
 6. Grillaa noin 10-15 min välillä kääntäen, kunnes filee on kypsää (sisälämpötila on +75°C).
 7. Sivele Glaze-kastiketta vartaan pintaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Nosta grillistä, koristele persiljalla ja nauti.

 

Kesän suuri suosikki grilliruoan kyytipojaksi on paholaisen hillo. Joko olet kokeillut?

Lue myös nämä

3 kommentit

johanna / hellan ja viinilasin välissä 12 kesäkuun, 2019 - 4:28 pm

Olihan herkkuja monenlaisia, harmi kun kauppa ei toimita vielä Poriin tuotteita. :)

Peggy 16 kesäkuun, 2019 - 9:54 am

No niin oli, ihanat kesäherkut. Meille ei myöskään tule ihan ovelle asti, mutta onneksi Tampere on suht lähellä.

Heli/Beachhousekitchen 16 kesäkuun, 2019 - 12:43 pm

Nuotiohodareita on kyllä kokeiltava, loistava idis! Herkullista grillikesää!

Jätä kommentti