Etusivu Lifestyle Kaapit järjestykseen, helpotusta hävikkiin

Kaapit järjestykseen, helpotusta hävikkiin

by Peggy

Kaupallinen yhteistyö ESKIMO®  

Arvatkaapa kuinka monta tomusokeripakettia, sormisuolaa tai mannasuurimopussia olen kantanut kaupasta kotiin vain huomatakseni, että niitähän oli jo entuudestaan muutama paketti siellä kaapin perällä. Kaapit täyttyvät ja ovat sekaisin. Osa raaka-aineista on mennyt huomaamatta jo vanhaksi. Paperipussit repeilevät ja kuiva aineet valuvat pitkin kaapin pohjaa. Hävikkiä syntyy ja sekös vasta harmittaa, se on kuin heittäisi rahaa hukkaan. Kesän aikana päätin tehdä asialle jotain ja niinpä laitoin tyttären avustamana keittiön kuiva-ainekaapit järjestykseen. Sen myötä olen saanut puhtaat keittiön kaapit ja samalla myös helpotusta hävikkiin. Sen lisäksi olen alkanut seuraamaan perheemme ruokahävikin määrää tarkemmin ja puhunut siitä myös useammin lapsille. Aterioista jäljelle jääneet ruoat pakataan takaisin rasioihin, pusseihin tai kelmun alle ja siitä kylmään, jotta ne pysyvät hyvänä seuraavaan päivään. Jäljelle jäänyt ruoka hyödynnetään seuraavana päivänä raaka-aineesta riippuen. Muusit rieskoiksi ja keitetyt perunat pyttypannuun jne.

 

Kaapit järjestykseen, helpotusta hävikkiin 

En ole mikään siivousintoilija, mutta kaappien järjestäminen oli oikeastaan hauskaa puuhaa. Työn tuloksen kun näki aivan heti. Jo pelkästään kaunis rasiarivistö hivelee silmää. Puhumattakaan siitä, että kerrankin näen kuinka paljon rasiassa on jäljellä vaikkapa juuri sitä tomusokeria. Ei tarvitse aukoa paketteja turhaan, vaan kaiken näkee heti aukaistuaan kaapin ovet. Hyvä pakkaus vähentää hävikkiä ja pitää kutsumattomat vieraatkin poissa. Olen tästä uudesta muutoksesta jopa hieman ylpeä ja kaappeja tekee mieli avata useasti, todetakseen vain, että siellä ne ovat ja yhä järjestyksessä.

Aluksi tyhjennettiin kaikki kaapit tavaroista. Kaapin pohjalta löytyi karanneita makaroneja, jauhoa, mausteita ja rusinoita. Kaapin viimeisestä nurkasta löytyi valitettavan monta raaka-ainetta, jonka päiväys oli mennyt jo vuosi sitten vanhaksi. Vanhat tuotteet ja raaka-ainekarkulaiset saivat kyytiä, siitä pidin minä, tyttäreni ja ESKIMO® kodin kuituliina huolen. Kun kaapit ja laatikot saatiin puhtaaksi, odotti meitä seuraava vaihe. Kuivat aineet pakastusrasioihin ja rasioiden nimeäminen. Joihinkin rasioihin laitoin muistiin raaka-ainemäärän, jotta lapsilta sujuu helpommin puuronkeitto. Tuotteisiin, joita käytän harvakseltaan, laitoin vielä varmuudeksi viimeisen päivämäärämerkinnän, jotta hävikkiä ei syntyisi ja tuote tulisi käytettyä ennen vanhuuttaan pois.

 

 

Muovirasioita on nyt kaapissa hieman enemmän, mutta rasiat ovat pitkäikäisiä ja palvelevat vuosia ajatuksella äidiltä tyttärelle. ESKIMO® pakastusrasiat ovat hyvin monipuolisia ja niistä löytyy neljä eri kokoa. Jokaiselle raaka-aineelle oma sopiva kokonsa. Pakastusrasiat ovat myös 100 % kierrätettäviä. Pakastusrasioiden lisäksi Elmu®kelmu on oivallinen ruokien tuoresäilyttämisessä. Kelmulla saa suojattua arankin tuotteen, kuten piirakkavuoassa olevan piirakan niin, ettei kaunis ulkonäkö kärsi tai ota muita tuoksuja itseensä. Erilaiset pussit, kuten ESKIMO® Tuplikset & Vetskut ovat mainioita esim. ruokatuotteiden, kuten chilien ja voimakastuoksuisten ruokien säilyttämisessä sekä ruokien, jotka on helppo kaataa pussin suusta vaikkapa kattilaan tai leivontakulhoon.

 

Kaapit järjestykseen, helpotusta hävikkiin TOP 5 -vinkit

 

  • Valitse pakkaukset ja tuotteet raaka-aineiden mukaan.  Näin maksimoit säilyvyyden.

 

  • Käytä oikean kokoisia pakastusrasioita tuotteissa. Esimerkiksi mantelit/pähkinät pienpään rasiaan ja sokeri suurempaan. Kun rasian koko on valittu oikein, näin säästät lisää kaappitilaa.

 

  • Nimikoi rasiat ja pussit kynällä, teipillä tai tarralla ja laita tarvittaessa rasioihin lisätietoa esim. päiväys tai ohje.

 

  • Järjestä rasiat niin, että usein käytetyt suosikkituotteet ovat edessä ja helposti saatavilla.

 

  • Rasiat ovat monipuolisia. Niissä voi säilyttää ruoan lisäksi lasten pikkutavarat, kuten kynät,  hiuslenkit, kiiltokuvat, tarrat ym. Rasioihin ja kelmun sisään sujahtaa helposti myös eväät kerhoihin ja harrastuksiin.

 

 

 

Jos kaappisi on sikin sokin, haastan sinut syyssiivoustalkoisiin. Järjestämällä kaapit järjestykseen, helpotat hävikkiä ja kaupan päälle saat vielä siistin kauniin sisällön.

 

Ps. Seuraatko jo Peggyn pieni punainen keittiötä Instagramissa? Kurkkaa sieltä lisää hävikkivinkkejä.

 

Lue myös nämä

2 kommentit

Heli/Beach house kitchen 16 syyskuun, 2019 - 12:29 pm

Onpas siistiä! Keväällä tein suursiivouksen kaappeihin ja ihan hirvitti miten monta maustepurkkia lähti biojätteeseen, vanhin taisi olla vuodelta 2013. Seesaminsiemeniä ja raesokeria olen aiemmin säilyttänyt tuon tyyppisissä rasioissa, niistä on helpompi ottaa, mutta tuonhan voisi ulottaa jauhoihin ja muihin kuivatarvikkeisiin!

Peggy 20 syyskuun, 2019 - 9:05 am

Ihanan siistiä, nyt kelpaa availla kaappeja, kaikki löytyy kätevästi. Kaapista löytyi järjestyksen jälkeen yllättävän paljon tilaa!

Jätä kommentti