Etusivu Arkiruoka Kiinalainen illallinen

Kiinalainen illallinen

by Peggy
Julkaistu: Viimeksi päivitetty

Kaupallinen yhteistyö Atria

 

Kiinalainen keittiö ja sen ruokakulttuuri on kiinnostanut minua jo tovin. Kotona kuitenkin kiinalaista ruokaa tulee tehtyä harvoin oman epävarmuuteni vuoksi, mutta nyt siihen tulee muutos. Innoissani jo odotan, että pääsen tekemään perheelle kiinalaista ruokaa. Innostuksestani saan kiittää mielettömän inspiroivaa Kiinalainen illallinen- tapahtumaa, johon taannoin pääsin.

Kiinalainen illallinen

Sain Atrialta kutsun Kiinalainen illallinen- tapahtumaan, jossa ideana oli valmistaa kiinalaiseen keittiöön erikoistuneen kotitalousopettajan opastuksella kiinalaista ruokaa, tutustua kiinalaisiin raaka-aineisiin ja ruokakulttuuriin. Atrialla on tullut sianlihan viennin myötä myös innostus tutustua lähemmin kiinalaiseen ruokakulttuuriin ja tapoihin, joten ilta kuulosti mielenkiintoiselta.

Lähdin avoimin mielin tapahtumaan mukaan. Ilta oli enemmän mitä toivoa saattoi ja mukavia yllätyksiä täynnä. Tiivistettynä uuden oppimista, hyvää ruokaa, iloista mieltä ja viimeisempänä, mutta ei vähäisempänä, mielekästä seuraa. Vieläkö oppisin niillä tikuilla syömään, kaikki ois just eikä melkein.

Minun lisäkseni iltaan osallistui joukko ruokaa rakastavia bloggaajia, Kaikki äitini reseptit– Nanna, 52 Weeks of Deliciousness– Anne, Kulinaari– Kimmo ja Voita ja Suolaa– Mika. Kotitalousopettaja Kati Lindfors ja Kalligrafia-opettaja Saana Virtanen. Iltaa emännöivät Atrian Hanne Kortesoja ja Marja Latvatalo sekä Riikka Kouhi viestintätoimisto Tekiristä.

Kalligrafia

Kiinalainen illallinen aloitettiin todella mukavalla yllätyksellä, Kalligrafialla! Kalligrafia-opettaja Saana Virtanen opetti meille miten kalligrafiaa eli kaunokirjoitustaidetta maalataan. Kalligrafia on todella arvostettua Kiinassa ja sitä arvostetaan yhtä paljon kuin maalaustaidetta.

Kalligrafian luomiseen tarvitaan sivellin/kynä, väriä (mustetta) ja paperia, jonka laatuun myös panostetaan oikean tunnelman, valon ja asennon lisäksi. Itse siveltimestä pidetään kiinni aivan erityisella tavalla. Siveltimellä ei huiskita miten sattuu, vaan kauniin harmoonisesti. Teksti kirjoitetaan pystyrivein ylhäältä alas ja oikealta vasemmalle. Tekstiä ei saa korjailla jälkeenpäin vaan kaikki siveltimen vedot pitää tehdä kerralla valmiiksi. Merkit ovat omaan silmään todella viehättävän näköisiä maalauksia, esim. Kiinan kotia tarkoittavassa kirjoitusmerkissä on katto ja sika.

Arvatkaapas miten meikäläisen kaunekirjoitustaide onnistui? Kalligrafia oli minulle haastavaa, monta paperia tuli kiikutettua roskiksen perukoille. Maalauksen hahmottaminen ja siveltimen vedot eivät meinanneet saada millään yhteistä säveltä. Iso kiitos Saanalle, joka jaksoi rauhallisesti opettaa ja vääntää melkein rautalankaa kanssani. Lopulta sain paperille maalattua sanan ”onni” ja se tunne aikaansaamisestani, sitähän se oli, yhtä onnea. Kirjoituksen jälkeen ruokahalut kasvoi ja siitä siirryttiin suoraan kiinalaisen keittiön saloihin.

Kiinalainen ruokakulttuuri

Tiesittekö, että kiinalainen ruokakulttuuri jaetaan 12 eri keittiöön tai sen myös voi jakaa kahdeksaan kulinaristiseen traditioon. Keittiöitä erottaa sijainti, historia ja kulttuuri. Kaikki nämä 12 keittiötä perustuu neljään pääkeittiöön, jotka ovat Jiangsun keittiö, Kantonin keittiö, Shandongin keittiö ja Sichuanin keittiö. Valinnanvaraa on siis vaikka muille jakaa.

Kiinalaisessa keittiössä ja ruokakulttuurista tärkeimmät raaka-aineet ovat mm. kevätsipuli, inkivääri, chili, kasvikset, riisi ja sianliha. Kiinalaisessa ruokakulttuurissa raaka-aineita käytetää monipuolisesti ja alusta loppuun asti, mitkä vain voidaan. Esimerkiksi siasta pyritään käyttämään kaikki sen osat sianpäästä, sorkkaan ja saparoon. Atria onkin ensimmäinen suomalainen yritys, joka sai Kiinan viranomaisilta luvan, viedä maahan sianlihaa viime vuoden lokakuussa. Elokuusta lähtien Kiinalaiset ovat päässeet maistamaan Pohjanmaan Nurmosta tuotua sikaa ja muun muassa niitä meille hieman eksoottisempia osia, jotka taas ovat kiinalaisille herkkua. Suomalaista sianlihaa ei Kiinassa vielä kovin tunneta, mutta mielikuvat pohjoismaisuudesta on puhtaus ja laatu, joka myös toteutuu käytännössä.

Ruoan maustaminen menee sen mukaan, millä alueella ruoka on valmistettu. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen tulisempaa ruoka on. Erilaiset maustekastikkeet ovat olennainen osa kiinalaista keittiötä. Ruoanlaitotossa käytetään paljon seesamiöljyä, maissiöljyä ja riisiviinietikkaa.

Vihannekset ja liha leikataan yleensä todella pieniksi kuutioiksi tai tikuiksi. Wokkiruoat tehdään nopeasti kuumalla pannulla. Ohuen ohuet tikkumaiset vihannekset sekä possun suikaleet ovat vain muutamassa minuutissa jo valmiita. Ruoan höyryttäminen on myös paljon käytetty valmistustapa Kiinassa. Muotokieli on kiinalaisessa keittiössä myös erityisen tärkeää. Ruoan pitää maistua, mutta myös näyttää kauniilta. Kevätsipulikin näyttää heti paremmalta, kun sen leikkaa vinoon eikä perinteisesti tasapaksuisi renkaiksi.

Tuli opittua myös, että riisiä syödään paljon, mutta juhlissa sitä ei tarjoilla ollenkaan. Silloin nautitaan aivan muita ruokia ja lisukkeita. Mietimme myös, mistä friteeratut hedelmät ja jäätelö on juontanut juurensa. Suomessa kyseistä jälkkäriä on tarjottu ravintoloiden listoilla niin kauan kuin muistamme, Kiinassa kyseinen jälkiruoka ei ole tullut vastaan.

Saimme valita ruokalistalta, mitä tekisimme. Kevätsipulifanina valitsin aivan ihanalta kuuloiset kevätsipulileipäset, joita tulen taatusti tekemään kotona heti ensimmäiseksi. Valmistus oli todella helppoa ja maku, mmmmm…. Valmistin taikinan, kaulin 6 pientä leipästä, seesamiöljyä ja reilusti kevätsipuliä päälle, rullaati rullaa, taikina palloksi ja uudelleen kaulinta. Lopuksi vielä pannulla paisto ja kevätsipulileipäset oli valmiita.

Meno illassa oli ihan mahtava ja yritin kuikuilla sivusilmällä muiden kokkailuja, jotta olisin oppinutt enemmän. Wokit, pannut, kaulin, veitset ja kattilat olivat ahkerassa käytössä. Puheen -ja  naurun sorina kuului yhtenään ja kyllä se niin on, että yhdessä tekeminen on tosi kivaa. Mitään tiettyä ruokaa en osaa nimetä parhaista parhaimmaksi, koska kaikki oli niin hyvää!

Meidän menu koostui seuraavista ruoista….

 

KIINALAINEN ILLALLINEN MENU

 

  • RAPEAKSI PAISTETTUA LIHAA JA VIHANNEKSIA
  • KANAA KUNG PAO
  • PAISTETTUJA RUSKEITA NUUDELEITA JA POSSUSUIKALEITA
  • KEVÄTSIPULILEIPÄSET
  • KIINALAISET NYYTIT
  • LIHAPULLIA TAHMEASSA RIISISSÄ
  • KIINALAISITTAIN KEITETTY RIISI
  • FRITEERATUT HEDELMÄT
  • JASMIINITEETÄ

 

 

Opin illan aikana paljon ja nämä opit tulevat taatusti omaan keittiööni. Onko kiinalainen keittiö ja ruoat sinulle tuttuja? Mikä on lempparisi? Pysyykö puikot sormissa? Mulla ei, mutta harjoitus tekee paremman.

Täältä löydät lisää tunnelmia illasta!

52 Weeks of Deliciousness

Voita ja Suolaa

Kulinaari 

Lue myös nämä

20 kommentit

Annin Uunissa 1 marraskuun, 2017 - 4:28 pm

Ihanan näköistä Peggy! Eli tänne sinä kiiruhdit eilen :) Pakko kokeilla näitä kevätsipulileipäsiä – kuola valuu jo nyt suupielistä!

Peggy 1 marraskuun, 2017 - 4:37 pm

Tänneppä tänne! Ilta oli todella mukava ja tuli opittua paljon. KIinalaista ruokaa tulee ens tilassa kotikeittiöönkin ja ne kevätsipulileipäset! Herkkua, reseptiä tuloillaan :)

Nanna 1 marraskuun, 2017 - 5:53 pm

Kyllä voinihmisen elämässä 4 tuntia kulua kuin siivillä kun on hauskaa ja maistuvaa!

Ja toden totta olipas oppia myös. Sulla on kyllä ilmiömäinen muisti. Muistat aivan kaiken.

Peggy 2 marraskuun, 2017 - 8:37 am

No toden totta, aika ihan viuhahti silmissä ja kiitos hyvästä seurasta! Meinaan tehdä kotonakin resepteillä ruokaa, oli sen verran hyvät ruoat. Siitä muistista en tiedä, mutta olen malttanut alkaa kuuntelemaan viime hetkinä :D

Minna - Ku ite tekee 1 marraskuun, 2017 - 8:25 pm

Mä olen muutaman kerran käynyt Helsingissä sellaisessa hot pot ravintolassa joka tarjoilee todella hyvää kiinalaista noin muutenkin, tykkään kyllä. Monesti kiinalainen on vaan sellaista ostarikiinalaista, mikä on friteetarruja palleroita ja hapanimeläkastiketta ja siitä en niin diggaa. Teillä näyttää olleen mukavaa :)

Peggy 2 marraskuun, 2017 - 8:38 am

Just tota, mitä itsekkään en oikein tykkää puikkoilla laitaseltani. Nyt tuli oikein hyvät ahaa-elämykset ja tulen kokeilemaan kyllä uusia reseptejä moneen kertaan. Vinkkaappa mulle sen ravintolan nimi…

Kulinaari 1 marraskuun, 2017 - 8:54 pm

Aivan huikean hieno postaus Peggy! Ilta oli todella mukava ja kuten sanoit yhdessä tekeminen oli hyvän ruoan lisäksi kaikkein parasta. Oikea hyvän mielen ilta!

Peggy 2 marraskuun, 2017 - 8:40 am

Kiitos ja oikeastaan tuplakiitos. Seura ja ruoka oli sen verran hyvää! Jäi tosi hyvät fiilikset illasta ja takataskuun lähti monta hyvää ideaa, hahaaa :D

Anne 2 marraskuun, 2017 - 1:23 pm

Mahtava postaus, tässähän oppi itsekin uutta vaikka olin paikalla :D kiitos hauskasta illasta! olen hihitellyt itsekseni tälle uudelle lempinimelle minkä illan viime minuuteilla keksin :D

Peggy 5 marraskuun, 2017 - 11:19 am

Niin mukava ilta! Kiitos sinulle hyvästä seurasta ja kuvista, jotka otit. Mun art-toiminto on kyllä huisin harmittava. Lempinimet piristävät aina arjessä, hehhee :D

Heidi K. 5 marraskuun, 2017 - 11:51 am

Vautsi, näyttää siltä, että teillä oli superhauskaa! Hauskoja kuvia <3

-Heidi

Peggy 5 marraskuun, 2017 - 10:28 pm

Oli todella mukava ilta ja hyvin opettavainen, itse kun en ole kiinalaista ruokaa kotikeittiössä kovinkaan paljon tehnyt. Nyt iski innostus ja otan kiriä :)

Mika/Voita ja Suolaa 5 marraskuun, 2017 - 12:59 pm

Olipas kattava postaus! Oli kyllä mukava ilta, kiva oli nähdä myös livenä :)

Peggy 5 marraskuun, 2017 - 10:28 pm

Kiitos Mika ja kuin myös. Oli mukava tutustua :)

Pia / Lyhyenä hetkenä 5 marraskuun, 2017 - 10:22 pm

Nyt oli sellainen infopläjäys että oksat pois! Kiinalainen ruoka oli pitkään itsellä pannassa, kun onnistuin saamaan pienemmällä paikkakunnalla ruuasta järkyttävän vatsataudin. Omassa keittiössä en ole tainnut valmistaa mitään kiinalaista KOSKAAN. Pitäisköhän asialle tehdä jotain?

Peggy 5 marraskuun, 2017 - 10:32 pm

Itsekin olin ihan tohkeissani infopläjäyksestä ja nyt alkoi kiinalaisen ruoan makumatka tässä talossa.

Tuo on tosi kurjaa. Itselläni on muutama ruoka, jota en ruokamyrkytyksen vuoksi voi enää syödä kuin itse tehtynä ja aloitin aikas varovaisin tuntein :D Kannattaa ehdottomasti kokeilla omassa keittiössä ja ihastua pienin askelin. Kerro miten kävi, jos innostut.

Annaleena/ Pata porisee 6 marraskuun, 2017 - 9:44 am

Teillä on ollut huikean hieno ilta! Kiinalaista tulee harvemmin kokkailtua kotikeittiössä, tilanne vaatii muutosta! ?

Peggy 6 marraskuun, 2017 - 10:05 am

Ihan samaa mietin itsekin ja nyt uudet tuulet saa nyt puhallella keittiössä. Sovimme perheen kanssa jo yhteisen oman Kiinalainen ilta tapahtuman :D

Ranteita myöjen taikinasa/Marika 6 marraskuun, 2017 - 9:48 am

Huikee ilta teillä ollut, huikeessa seurassa ja mitä gurmeita loihdeitte :)

Peggy 6 marraskuun, 2017 - 10:06 am

Ruoka oli ihan huippuhyvää ja seura tietenniin…. :D Päätimme illasta innostuneena pitää perheen kanssa kotona oman iltamamme.

Jätä kommentti