Etusivu Joulu Seesamisuolakeksit
Seesamisuolakeksit

Seesamisuolakeksit

by Peggy
Julkaistu: Viimeksi päivitetty

Itse tehdyt rapeat ja ihanan makuiset seesamisuolakeksit sopivat makunsa ansiosta täydellisesti juustotarjottimelle. Seesaminsiemenet antavat kivaa vaihtelua perinteisille suolakekseille ja sen maistaa heti ensimmäisellä puraisulla. Jos onnistuu löytämään kaupasta tummia seesaminsiemeniä, ne myös näyttävät keksien pinnalla kauniilta. Monesti ne ovat kaupassa aasialaisten ruokien ja mausteiden kanssa samalla hyllyllä. Hintaa niillä ei ole yleensä montaa euroa. Siemeniä voi käyttää monipuolisesti niin ruoanlaitossa kuin leivonnassa.

Suolakeksien valmistus on todella helppoa ja pienellä vaivalla saa tehtyä isommankin määrän. Taikinan tekemiseen ei tarvita yleiskonetta, vaan taikina tehdään käsin nyppien ja nopeasti vaivaten. Hetkeksi jääkaappiin ja sel jälkeen taikina kaulitaan isoksi levyksi. Pizzaleikkurilla suit sait keksien muotoon ja uuniin. Suolaisten seesamisuolakeksien ja juustojen kaveriksi sopii myös suosittu persimonhillo. Sitten vain napostelemaan ja nauttimaan.

Seesamisuolakeksit

Juustotarjotin

Seesamisuolakeksien kanssa sopii niin miedot kuin mausteisemmatkin juustot. Juustoja ei tarvitse välttämättä olla sen seitsemään sorttiä, vähempikin riittänee. Mielenkiintoa juustotarjottimella saa, kun juustot eroavat selkeästi toisistaan. Itse suosin 3-6 eri makuista juustoa. Sinihomejuusto ja valkohomejuusto ovat juustotarjottimen klassikoita. Homejuustojen lisäksi suosin perheen omia suosikkeja, näin kaikki saavat syödä jotain erityisen mieluista. Lisäksi hedelmiä, hilloja ja ehkäpä ilmakuivattua kinkkua. Rakastan juustoa! Olisi vaikea valita suosikkiaan, onneksi ei tarvitse. Kiitos siitä juustotarjottimelle.

Seesamisuolakeksit

Seesamisuolakeksit

Noin 16 kpl

 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 tl leivinjauhoa
 • 1/2 tl suolaa
 • 25 g jääkaappikylmää voita
 • 1 rkl seesaminsiemeniä
 • 4 rkl kylmää vettä
 1. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Leikkaa voi kuutioiksi ja nypi ne jauhojen kanssa muruseokseksi.
 2. Lisää joukkoon vesi ja vaivaa taikinaksi. Peitä taikina kelmulla ja nosta hetkeksi jääkaappiin.
 3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja jauhota kevyesti alusta.
 4. Kauli taikinasta neliön mallinen ohut levy. Leikkaa pizzapyörällä ruutuja.
 5. Nosta leivinpaperilla suojatun pellin päälle ja paista noin 5-8 minuuttia.
 6. Anna jäähtyä ja tarjoile.

Seesamisuolakeksit

Seuraatko  Peggyn pieni punainen keittiön menoa Instagramissa? Olisi mukava nähdä sielläkin!

Lue myös nämä

2 kommentit

Päivi Kalmi 9 joulukuun, 2021 - 10:21 pm

Hei!
Näyttävät ja kuulostavat hybältä! Mutta mitä laittaisit vehnäjauhon tilalle gluteenittomaan versioon?

Peggy 10 joulukuun, 2021 - 11:40 am

Kiitos Päivi. Luulisin, että voit käyttää tavallisten jauhojen sijaan gluteenittomia jauhoja, mitä normaalistikin olet tottunut käyttämään. Itselläni on vain vähän kokemusta gluteenittomista, joten en osaa nimetä mitään tiettyä valmistajaa.

Toivottavasti saat keksit tehtyä. Oikein hyvää joulun odotusta!

Jätä kommentti