Etusivu Arkiruoka Punajuuri-kvinoasalaatti
Punajuuri-kvinoasalaatti

Punajuuri-kvinoasalaatti

by Peggy
Julkaistu: Viimeksi päivitetty

Punajuuri-kvinoasalaatti valmistui hieman kuin vahingossa jääkaapin jämistä ruokapöytään ja sieltä lautaselle. Viime viikolla päätin muuttaa kaupparutiineitani, ajatuksena hävikistä herkuksi ja kauppalaskut pienemmiksi. Nyt kiinnitän enemmän huomiota kauppakassini sisältöön ja siihen, mitä löytyy jo valmiina jääkaapista sekä kuiva-ainelaatikosta. Muutoksen huomasivat myös muu perhe, kun jääkaappi ei ole ollut enää täynnä. Lapset kurkkivat huolestuneena alkuviikosta jääkaappiin ja totesivat, eihän täällä ole yhtään mitään syötävää. Totesin lapsille, että onhan siellä vaikka mitä, vaikka itsestänikin jääkaappi näytti oudon tyhjältä. Mietintämyssy päähän ja kaappeja koluamaan. Lopulta valmistin lapsille nyhjää tyhjästä pizzaa, joka meni iloisten ilmeiden saattelemana parempiin suihin. Eilen kurkin itse kulman kurtussa jääkaappiin ja ajattelin, että pakko kai tässä on nyt lähteä kauppaan ostoksille. Kun siinä roikuin jääkaapin ovella tovin, löysin keitettyä punajuurta, pienen palan fetajuustoa, kourallisen baby pinaattia, kevätsipulia ja pähkinää. Niinpä peruin aikeeni ja nakkasin kattilaan vielä kvinoa kypsymään, that`s it. Lopulta kaikki sekaisin ja kastikkeeksi vielä pieni loraus juoksevaa hunajaa. Lopulta lautasella ilahdutti tämän ihanan värinen punajuuri-kvinoasalaatti, joka maistui erittäin hyvältä.

 

Punajuuri-kvinosalaatti

Hävikistä herkuksi

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista Hävikki-viikkoa, johon haastan kaikki teidät osallistumaan! Suomessa menee 450 miljoonaa kiloa ruokaa hukkaan, josta me kuluttajat heitämme 120-160 miljoonaa kiloa pois. Ajatelkaa, mikä surullisen kamala ruokamäärä menee hukkaan vuodessa. Yritetään yhdessä tsempata hävikin puolesta ja antaa toisillemme vinkkejä sen vähentämiseksi. Eiks niin?

 

Pieniä tekoja, suuria muutoksia

Olen ollut ennen huono kauppalistojen tekijä. Jos menenruokaostoksille asiakkaan toimesta, suunnittelen kauppalistan ja mietin eri vaihtoehdot, mutta kun menen perheen ruokaostoksia tekemään, alkaa ajatukset rönsytä. Kun koko perhe osallistuu kaupareissuun, jokainen kiikuttaa kärryihin omaa lempparia. Kassalla huomaan, että samalaisia tuotteita saattaa olla hihnalla kaksi. Nyt suunnittelen kauppalistan ja lapset saavat oman lista, jottei päällekkäisyyksiä eikä turhaa ruokaa tule. Näin rahapussi kiittää ja lapset oppivat samalla kaupassa käyntiä sekä ruoan arvon.

Ja sitten lopuksi se suurin kompastiskivi ainakin minulle kauppareissuissa on nälkä! On suuri virhe on mennä nälkäisenä kauppaan, koska silloin kärryihin tulee laitettua aivan vääränlaisia raaka-aineita, joista ei ole iloa kuin hetken. You know!

 

Hävikkivinkkejä ruoasta

 • Käytä vanhat leivänkannikat esim. köyhiin ritareihin tai valmista krutonkeja.
 • Kypsistä banaaneista saa helpolla esim. leivonnaisia, banaaniohukaisia tai nice creamia.
 • Nahistuneet omenat ja päärynät sopivat uunihedelmiksi tai niistä voi tehdä hilloa.
 • Valmista ylimääräisistä kypsistä perunoista pyttipannua tai muusista rieskoja.
 • Jääkaapin jämäkasviksista saa maukkaita keittoja tai uunijuureksia.
 • Viimeinen päivämäärä on suuntaan antava. Haista/ maista, ennen kuin heität ruokaa pois.

 

kvinoasalaatti

Punajuuri-kvinoasalaatti resepti

 

 • 5 dl kypsää kvinoa
 • 2 kypsää punajuurta
 • 1/2 tl suolaa
 • 100 g fetajuustoa
 • 80 g baby pinaattia
 • 2 kevätsipulia
 • 1/2 dl pistaasipähkinöitä
 • 2 rkl juoksevaa hunajaa

 

 1. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeiden mukaan. Kuori ja raasta kypsät punajuuret.
 2. Sekoita kvinoa, punajuuriraaste ja suola. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi.
 3. Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Murskaa fetajuusto käsin.
 4. Asettele raaka-aineet lautaselle ja viimeistele hunajalla.

 

Punajuuri-kvinoasalaatti

 

Lue myös nämä

2 kommentit

Sari 6 syyskuun, 2018 - 2:38 pm

Nykyään osaan jo käyttää hyödyksi tuota haista/maista menetelmää. Nuorena olin heittämässä hyvääkin tavaraa pois, heti kun päivämäärä niin näytti.

Peggy 6 syyskuun, 2018 - 5:29 pm

Ihan sama juttu ja laitan sen nuoruuden piikkiin, että sitä oli niin hölmö :) Onneksi ne ajat ovat takanapäin ja nykyään nenä nuuskuttaa aseasti.

Jätä kommentti