Etusivu Matkailu Syntymäpäivät sellissä, tuhansien tarinoiden yö
Peggyn pieni punainen keittiö

Syntymäpäivät sellissä, tuhansien tarinoiden yö

by Peggy
Julkaistu: Viimeksi päivitetty

 

Kaupallinen yhteistyö Hotel Katajanokka

Jos joku olisi kysynyt minulta muutama viikko sitten, miten vietät syntymäpäiväsi? En olisi itsekään uskonut vastausta. Saatikka, että tyttäreni olisi viettänyt kanssani samalla tuplasyntymäpäiviä ja vieläpä vankilassa! Niin vain kävi ja meidän onneksi. Nyt olemme molemmat taas yhden vuoden vanhempia ja voisinpa väittää, että tällä kertaa monta vuotta viisaampia. Siitä viisaudesta on kiittäminen Hotel Katajanokkaa, jonka seinien sisällä puhkesivat tuhannet tarinat kukkaan, kertoen siitä meille pienen hetken verran.

Peggyn pieni punainen keittiö

Hotel Katajanokka

Museoviraston suojeleman vankilahotelli Hotel Katajanokka historia ulottuu jo 1837-luvulle, jolloin rakennettiin ensimmäinen osa rakennusta Helsingin lääninvankilaksi. Rakennus sisälsi aluksi 12 vankihuonetta, kaksi vartijoiden huonetta sekä kirkon, joka on vieläkin Helsingin vanhimpia kirkkoja. Vankilaa laajennettiin myöhemmin huomattavasti tilojen puutteen vuoksi. Laajennusosa valmistui 1888, jolloin sellejä oli 164.  vuonna 2002 vankilan toiminta lakkautettiin.

2007 Hotel Katajanokka avasi ovensa ja kymmenen vuotta toiminnan jälkeen, 2017 hotelli voitti vuoden 2016 World Luxury Awards- palkinnon, joka on yksi merkittävimmistä hotellialan tunnustuksista. Hotellissa on nykyään 106 modernia huonetta, ravintola, viisi kokoustilaa, vankilakappeli, saunatilat ja kuntohuone.

Hotellin muodonmuutos on mielestäni tehty hienosti. Siinä on saatu säilytettyä rakennuksen historia ja siitäkin huolimatta hotelli on moderni. Upean avarat porraskäytävät tekee suuren vaikutuksen. Huoneiden seinien korkeus sekä kauniit ikkunat, tuo tuovat valoa ympärilleen.

Syntymäpäivät sellissä, tuhansien tarinoiden yö

 

Hotel Katajanokka tarjoaa vieraalleen hyvin uniikin ja mielenkiintoisen kokemuksen. Kun ovista astuu sisään, voi heti aistia värikkään historian. Tulee mieleen menneisyys, historia ja kuin museo, jossa saat itse olla mukana. Nämä seinät pitää sisällään tuhansia, tuhansia tarinoita, joista vielä jokunen jatkaa matkaansa tulevaan, muistuttaen meille jo eletystä elämästä ja tulevasta.

Syntymäpäivät sellissä, tuhansien tarinoiden yö

Eristysselli ja joukkotyrmä

Lääninvankilaan on ehtinyt tutustua monet turistit, mutta sitä ennen vangit. Esimerkiksi Risto Ryti, jota pidettiin oikeudenkäynnin ajan Katajanokalla. Risto Ryti tuomittiin alunperin kymmeneksi vuodeksi kuritushuoneeseen, josta hänet armahdettiin 1949. Hella Wuolijoki, Väinö Tanner, Antti Kukkonen, Volvo-Markkanen, Jan Jalutsi muutama mainitakseni. Hotel Katajanokalla voi yhä nähdä eristyssellin ja joukkotyrmän, jotka ovat kaikille avoinna.

Syntymäpäivät sellissä ja tuhansien tarinoiden yö

Hotel Katajanokka huoneet

 

Hotel Katajanokassa löytyy 106 huonetta pienemmästä Classic Queen – huoneesta tilavaan Junior Suite- huoneeseen ja kaikkea siltä väliltä. Kaikissa huoneissa yhdistyy viihtyisyys ja laatu historiaa kunnioittaen. Me synttäritytöt olimme Superior Twin- huoneessa, josta löytyi myös paljon toivottu kylpyamme. Huone oli todella kaunis ja mielenkiintoinen. Rakennuksen historiaa löytyi jokaisesta neliömetristä.

Syntymäpäivät sellissä, tuhansien tarinoiden yö

 

Hotellihuoneen seiniä koristi mm. vanhat valokuvat, lukot ja avaimet. Korkeat huoneet, uniikit ikkunat ja koko kokonaisuus saivat ajatukseni liihottelemaan menneisiin aikoihin. Olimme suunnitelleet lähtevämme juhlimaan vielä illalla jonnekin, mutta toisin kävi. Istuimme huoneessa rupatellen ja ihastellen kaikkea ympärillä näkemäämme. Ihanan pehmeästä vuoteesta huolimatta, yöni oli täynnä erikoisia seikkailuja. Näin unia, jotka olivat täynnä värikkäitä katkelmia sieltä täältä. Aivan kuin hotellin seinät olisivat halunneet kertoa minulle omat tarinansa, jatkaen palan historiaa.

Linnankellari

Ihastuttava Linnankellari- ravintola sijaitsee Hotel Katajanokan, entisen vankilan kellarikerroksessa. Uniikki ja lämpöä huokuva ravintola tarjoaa sesonkigin parhaista-raakaaineista suomalais-skandinaavista lähi- ja luomuruokaa.  Ravintolan monet pienet yksityiskohdat hurmaavat ja ovat todellista silmänruokaa. Kynttilöitä koristaa patterin venttiili, seiniä vanhat valokuvat ja vesilasina toimii korvallinen peltimuki.

Linnankellari

Linnankellari

Illallinen, lautasellinen sielunruokaa

 

Ravintola Linnankellarin keittiön sydän on Mibrasa-hiiligrilli, joka näkyy annoksissa ja tuo annoksiin ominaisen Linnankellari-säväyksen. Syötyämme kolmen ruokalajin illallisen, voin tyytyväisenä todeta, että tänne tulemme uudelleen. Erinomaisen ruoan lisäksi, erityiskiitoksen saa ravintolan henkilökunta ja tarjoilijat, jotka kuuntelivat asiakkaan toiveita, niin ettei asiakas edes itse huomannut. Nimittäin tyttäreni on allerginen porkkanalle ja puhuimme pöydässä tyttären kanssa ruokalistaa lukiessamme porkkanakakusta sekä allergiasta. Pääruokaa tuodessa tarjoilija kertoi, että porkkana on jätetty pois annoksesta tyttäreni allergian vuoksi. Olimme iloisen hämmentyneitä, koska itse unohdimme mainita asiasta tarjoilijalle ruokaa tilatessamme.

 

6 makua

 

Valitsimme listalta alkuun 6 makua, jotka tuovat listalta vankilan parhaat palat lautaselle. Annoksen maut ja raaka-aineet vaihtelee sesonkien mukaan. Tällä kertaa lautasella oli herkullista poro tartaria, riimiankkaa, perunalettuja puolukoilla, skågen, ihanan rapea kurpitsa arancini-pallo ja viimeisempänä muttei vähäisempäni, suosikkini sokeri suolattu lohi.

 

Poro

Pääruoaksi valitsin grillattua poroa, tattaripuuroa, karpaloa & gruyere-juustoa ja voin sanoa, kertakaikkisen ihanaa! Ruoka maistui kuin paras sielunruoka ikinä. Täyteläinen juustoisa tattaripuuro, pirteä karpalo ja grillattu poro saivat haarukkaani niin vauhtia, että huomasin melkein ahmivani. Annokseen oli saatu vangittua ravintolan henki.

 

Jälkiruoka

Jälkiruoaksi valitsimme minulle marjoja, sorbettia & havutoffeeta ja nuorelle neidille mantelimurua, omenaa & marenkia ja kyllä siinä niin kävi, että molempien lusikat kävivät vierailulla toistemme kulhoissa. Kauniit pienet annokset ja juuri tarpeeksi suuret, viimeistelemään kokonaisuuden.

 

Aamiainen ja mitä ihmettä, pieni lautanen?

 

 

Pieni lautanen

Hyvän ruoan tuoksuivat leijailivat jo hyvän matkan päähän saapuessamme aamiaiselle. Silmäilin malttamattomana lautasia, jotta pääsisin runsaiden aamiaisherkkujen pariin. Katseeni ei kuitenkaan vanginnut yhtään ns. normaalin kokoista suurta lautasta. Tarjolla oli vain huomattavasti pienempiä leipälautasia. Ensimmäisenä mieleeni tuli, onko kaikki isot lautaset tiskissä. Hymähdin hölmönä ja tyydyin pieneen. Siinä pienempään lautaseen ruokaa ottaessani, ajatukset kuitenkin muuttuivat. Pienempi lautanen oli paljon mukavamman kokoinen ja ruoat pysyivät kauniisti omassa järjestyksessä lautasen koosta huolimatta. Ruokaa ei tullut otettua liikaa ja kaikki mitä lautaselle otettiin, myös syötiin.

Itse asiassa pienempi lautanen oli loisto juttu ja hieno idea, jonka uskon vaikuttavan myös ruoan hävikkiin. Näin aamiaisella kyltin, jossa kerrottiin asiakkaille hävikkiruoan määristä. Kyselin henkilökunnalta hävikistä  ja ilokseni sain keskustella hurmaavan keittiöpäälikkö Mikko Kukkosen kanssa aiheesta. Keskustelun oli mielenkiintoinen ja olen entistä enemmän sitä mieltä että, hävikki on häpeä. Me turistit voimme vaikuttaa asiaan paljon. Ota aamiaisella vain sen verran kuin jaksat syödä, älä sen verran kuin silmäsi syö. Samaa oppia olen yrittänyt pitää myös kotona ja se on tuonut jo jonkin verran säästöä arjenkin keskelle.

Green Key -sertifikaatti

Hotel Katajanokka on tehnyt paljon työtä hävikin ja ympäristörasituksen eteen, kuten esimerkiksi vedenkulutuksesta, energiankulutukseen, kertakäyttöisten tuotteiden vähentämiseen ja raaka-aineiden vastuulliseen hankintaan. Hotel Katajanokka sai lokakuussa ansaitusti Green Key -sertifikaatin, joka on kansainvälinen ympäristösertifikaatti majoitus- ja matkailualalle.

 

Hotel Katajanokka satsaa laatuun myös aamiaisella. Vaihtoehtoja on runsaasti ja ilahduttavaa on, että gluteenittomia sekä laktoosittomia vaihtoehtojakin on saatavilla paljon. Vaihtoehdot vaihtelevat sesongin ja tarjonnan mukaan. Keittiössä valmistetaan suurimmaksi osaksi tuotteet itse, kuten myös uunituoreet leivät. Keittiöstä saa tilata erikseen myös omletteja, munakokkelia ja makkaroita.

Vuosi vanhempana ja taas hieman viisaampana

Kiitos tästä huikeasta elämyksestä Hotel Katajanokka sekä ihana tyttäreni! On ilo vanheta yhdessä ja siinä samalla vähän viisastua uusia jännittäviä seikkailuita varten.

Iskikö matkakuume? Kurkkaa täältä lisää matkailu-postauksia!

Lue myös nämä

10 kommentit

Heli 9 lokakuun, 2018 - 11:55 am

Tuonne hotelliin olisi päästävä jo pelkästään noiden uniikkien huoneiden ja korkeiden ikkunoiden vuoksi – ehkä nyt ratkesi se ongelma, mitä antaa lahjaksi tasavuosia täyttävälle ystävälle! Hotelliyö vankilahotellissa olisi varmasti aika huikea kokemus. Voi mahdoton noita annoksia, minullekin olisi maistunut alkupalana 6 makua ja tuo juustoinen tattaripuuro – slurps!

Peggy 9 lokakuun, 2018 - 1:32 pm

Olen niin onnellinen tästä hotelli kokemuksesta, jollaista en ole koskaan vielä Suomessa kokenut. Suosittelen lämpimästi. Kaikki oli täydellistä huoneista, palveluun, miljööseen ja ruokaan.

Ps. Siellä on muuten pakopelikin, jossa emme tosin ehtineet käymään. Jos haluaa lisäjännitystä :)

Annin Uunissa 9 lokakuun, 2018 - 2:39 pm

Niin monesti olen kuullut Katajannokan Hotellista, mutta ikinä en ole käynyt! Se pitää kyllä muuttaa. Ihanan näköinen reissu, ruoat ja kaikki!

Peggy 10 lokakuun, 2018 - 9:19 am

Paikka on ihana ja täynnä historian havinaa. Pitäisit taatusti kauniista huoneista :)

Johanna / hellan ja viinilasin välissä 9 lokakuun, 2018 - 7:14 pm

Meinasin kysyä että millaisia unia näit, mutta selvisihän AE tekstistä. On varmaan aikamoisia tarinoita kerrottavana. Enkä ihmettelisi vaikka oma kummituskin löytyisi.

Peggy 10 lokakuun, 2018 - 9:20 am

Hauska juttu, nimittäin kysyin heti kummituksesta :D Sain ensin kieltävän vastauksen, mutta sen jälkeen pienen vinkin ;)

Sari Spåra 9 lokakuun, 2018 - 7:34 pm

Niin mainiosti ja kattavasti kirjoitettu juttu. Tätä oli ilo lukea ja nähdä näin runsain määrin kuvia hotellista/ruoista.
Meillä on aina hakusessa uudet ja kivat hotellielämykset, joten kiitos vinkistä. Tänne täytyy päästä <3

Peggy 10 lokakuun, 2018 - 9:21 am

Kiitos Sari <3 Paikka oli upea ja hyvin uniikki. Mietin, että meidän lapsetkin olisi taatusti iloinnut tästä jännittävästä miljööstä :)

Nanna 10 lokakuun, 2018 - 8:16 am

Minä heräsin sellistä viime vuoden joulukuussa todella hyvin juhlitun karonkan jälkeen erittäin ”tokkuraisena”.
Muistelen, että aamiaislautaset olivat pelliset, aidot vankilalautaset. Sekin oli aika hauska yksityiskohta….

Ja onnea vielä!

Peggy 10 lokakuun, 2018 - 9:23 am

Mietin ensin, että oho. Taisi olla kunnon juhlat ja että, mitäs rouva on riehunut. Onneksi täsmensit asiaa :D

Nyt aamiaislautaset olivat pieniä ja valkoisia, mukit peltiä. Hienoa, että jotain vanhaa ajan henkeä on jätetty uudessa muodossa.

Jätä kommentti